Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stella Mwangi

Dropper fyllekjøringstiltale mot Stella Mwangi

Påtalemyndigheten vil heller dømme artisten for å ha drukket etter ulykke og for forulemping av polititjenestemann.

FYLLEKJØRTE IKKE: Politiet har gått tilbake på at Stella Mwangi fyllekjørte i Oslo 29. september i fjor. De vil imidlertid dømme henne for forulemping av politiet og for å ha drukket etter en trafikkhendelse, og mener hun burde forstått at det kunne bli politietterforskning. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FYLLEKJØRTE IKKE: Politiet har gått tilbake på at Stella Mwangi fyllekjørte i Oslo 29. september i fjor. De vil imidlertid dømme henne for forulemping av politiet og for å ha drukket etter en trafikkhendelse, og mener hun burde forstått at det kunne bli politietterforskning. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artist Stella Mwangi var tiltalt for brudd på Vegtrafikkloven § 31 første ledd for å ha ført en motorvogn da hun var påvirket av alkohol.

Mwangi har nektet for å ha kjørt med promille, og i aktoratets sluttprosedyre torsdag ble det klart at politiet ikke vil dømme henne for fyllekjøring.

Aktor Marita Hagen ber i retten likevel om 24 dagers betinget fengsel med to års prøvetid for å ha drukket etter ulykke og forulemping av offentlig tjenestemann. Politiet mener også Mwangi må betale en bot på 29 000 kroner, samt miste førerkortet i 12 måneder.

Forsvarer Silje Elisabeth Steenvaag ber om full frikjennelse av Mwangi.

- Prøvde å ødelegge livet mitt
Dagbladet møtte en meget lettet Stella Mwangi etter dagen i tingretten.

- Det er veldig godt å bli trodd. Det er det som er sannheten. De prøvde å ta meg og ødelegge livet mitt. Media må også virkelig skamme seg. Jeg har nesten mistet kontrakter på grunn av framstillinga som har vært, sier hun.

- Jeg klarte det. Vi klarte det. Sannheten kom fram, sier hun om at politiet frafaller punktet i tiltalen om fyllekjøring.

- Hva tenker du om domsavsigelse 5. juni?

- Dette går den rette veien, sier hun.

- Rimelig og fornuftig tvil

Politiet mente opprinnelig Mwangi hadde promille og kolliderte med en eller flere biler i Bernt Ankers gate i Oslo med sin Mercedes A-klasse 29. september i fjor. Omkring to timer etter at dette skjedde, viste en blodprøve av Mwangi en promille på 2,22.

Mwangi sier at hun drakk en halv flaske Jack Daniel's utblandet i cola på et toalett på en neglesalong og deretter øl etter hendelsen, som skjedde rundt 13.30 fredag 29. september. Nesten halvannen time etter de angivelige kollisjonene, ble Mwangi pågrepet da hun kom tilbake til den parkerte bilen sin.

- Hun har forklart at hun drakk en halv flaske whisky og øl etter kjøringen. Vi har ikke noe sakkyndig-rapport om at hun ikke kan ha opparbeidet 2,2 i promille på denne tida. Det kan ikke utelukkes og det skapes rimelig og fornuftig tvil om tiltalte var påvirket, sier aktor Marita Hagen i sin prosedyre.

Mwangi sier hun ble konfrontert med at hun hadde kollidert på stedet, men det er likevel ikke bevist materielle skader.

- Hun sier hun inntok alkohol etter å ha blitt konfrontert med at hun hadde krasjet. Tiltalte har forklart at hun ble satt ut, og at det var grunnen til at hun drakk på badet og fordi hun skulle ut seinere, sier Hagen.

Tilleggstiltale

Politiet mener imidlertid Mwangi må ha forstått at det kunne bli etterforskning av hendelsen i Bernt Ankers gate.

- Basert på vitneuttalelse her i dag må tiltalte ha forstått at det kunne bli etterforskning, sier hun.

De vil dømme henne etter en subsidier anførsel utskrevet 16. mai basert på Vegtrafikkloven § 22, femte ledd om at «Fører av motorvogn må ikke nyte alkohol eller ta annet berusende eller bedøvende middel i de første seks timene etter at han er ferdig med kjøringen, når han forstår at det kan bli politietterforskning på grunn av kjøringen eller utviser grov uaktsomhet i så måte.»

Årsaken til at påtalemyndigheten nå ikke vil dømme henne for fyllekjøring, er fordi de ikke mener de kan bevise i hvor stor grad Mwangi var påvirket under kjøringen.

Ifølge politiet hadde hun 2,22 i promille omkring to timer etter hendelsen. Det ble også påvist at hun hadde THC - virkestoffet i marihuana - i blodet. Dette ble målt til 0,0052 mikromol per liter blod. Den lovlige grensa er 0,004 - og tilsvarer 0,2 i promille.

Påtalemyndigheten vil også dømme Mwangi for forulemping av polititjenestemann.

- Politiet har tatt feil

- Politiet har tatt feil i hele denne saken. De har hatt feil utgangspunkt, sier forsvarer Silje Elisabeth Steenvaag i sin sluttprosedyre.

- Etterforskningen viste at det fantes toalett på stedet. Det var ikke løgn det Stella sa om at hun hadde drukket der, sier Steenvaag.

- Det er fullt ut klart at Stella ikke har kjørt med alkohol i blodet, sier Steenvaag, som ber om at Mwangi frikjennes på alle punkter.

Hun sier at dersom Mwangi blir dømt for forulemping av tjenestemenn, bør hun få en meget lav bot.

- Grunnlaget har bortfalt at hun ikke var beruset da hun kjørte. Det er heller ingen bevis for materielle skader, sier hun.

Posten om materiell skade på andre biler frafalt også fra politiets tiltale. Det ble i retten torsdag skapt tvil om skaden på en hvit BMW X3 faktisk stammet fra Mwangis Mercedes.

Steenvaag mener det også er rimelig tvil om hvorvidt Mwangi forulempet polititjenestemennene eller ikke. Ifølge tiltalen kalte Mwangi to politibetjenter for rasister.

I retten i dag forklarte de to tjenestemennene at Mwangi sa «er dere rasister» eller «dere er rasister».

- Det er ikke objektive holdepunkter som fastslår at dette skjedde. Har hun spurt om de var rasister, er det godt innnenfor ytringsfrihetens grenser, mener forsvareren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!