Dropper «islamofobi» i handlingsplan mot muslimhets

Fire statsråder vil senere i dag kvittere ut bestillingen om en egen handlingsplan mot muslimhets. Men ordet «islamofobi» vil ikke bli brukt.

KREVDE PLAN: Da statsminister Erna Solberg (H), justisminister Jøran Kallmyr (Frp), kulturminister Trine Skei Grande (V) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) møtte styreleder i Islamsk råd Abdirahman Diriye i Tawfiiq Islamsk Senter tidligere i måneden, ble de møtt av forventninger om en egen handlingsplan mot islamofobi. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KREVDE PLAN: Da statsminister Erna Solberg (H), justisminister Jøran Kallmyr (Frp), kulturminister Trine Skei Grande (V) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) møtte styreleder i Islamsk råd Abdirahman Diriye i Tawfiiq Islamsk Senter tidligere i måneden, ble de møtt av forventninger om en egen handlingsplan mot islamofobi. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Det blir ingen handlingsplan mot islamofobi, men en handlingsplan mot diskriminering av og hat mot muslimer, etter det Dagbladet forstår.

Flere i Fremskrittspartiet har protestert mot begrepet «islamofobi», blant dem innvandringspolitisk talsperson Jon Engen-Helgheim.

- «Islamofobi» er et begrep som utelukkende brukes som en hersketeknikk, framholdt Helgheim i en kronikk i NRK nylig.

- Begrepet er et forsøk på å sykeliggjøre eller tillegge religionskritikere en mental lidelse. I det øyeblikk du kaller din meddebattant psykisk syk på grunn av hans meninger, er debatten over. Og det er selvsagt målet til de opportunistiske sosialistene og de konservative muslimene. De ønsker ikke en debatt om hvorfor en stor andel nordmenn er skeptiske til islam og dens påvirkning på landet, fortsatte Frp-profilen.

Egen handlingsplan

SV fremmet forslag i Stortinget før sommeren om en egen handlingsplan mot islamofobi og muslimhets. Etter terrorangrepet mot moskeen i Bærum ble kravet fremmet på nytt fra flere hold.

- Vi stoler på at politiet ivaretar sikkerheten til norske borgere, og at regjeringen setter i gang tiltak mot hatytringene mot muslimer som har preget det norske samfunnet de siste årene, sa styreleder Abdirahman Diriye i Islamsk Råd Norge.

Overfor Dagbladet og flere andre medier påpekte han at en egen handlingsplan har vært etterlyst i lang tid.

Også ekstremismeforsker Tore Bjørgo har i et intervju med Dagsavisen framholdt at det er slående at regjeringen ikke har laget en egen handlingsplan mot islamofobi når den har gjort det mot antisemittisme.

- Det er vel og bra at det er laget en handlingsplan mot antisemittisme, men jeg savner en tydeliggjøring av at muslimhat er et like stort problem. Jeg mener det er på høy tid at regjeringen lager en handlingsplan mot islamofobi, sa Bjørgo.

Har åpnet

Rett etter moské-terroren åpnet flere av regjeringens medlemmer for at en egen handlingsplan mot muslimhets ville kunne bli lagd.

- Vi har ikke tatt noen beslutning i regjeringen på om det skal være en egen handlingsplan, eller om dette skal være et tema i den felles handlingsplanen, sa statsminister Erna Solberg til NTB 12. august.

Hun viste til at regjeringen allerede har besluttet at det skal utarbeides en fornyet handlingsplan mot rasisme og diskriminering. Hat mot muslimer kan bli et kapittel i denne handlingsplanen, eller det kan bli skilt ut i en egen handlingsplan, ifølge Solberg.

Nå har regjeringen landet på det siste, og Kulturdepartementet under Venstre-leder Trine Skei Grande får et særlig ansvar for planen. Hun skal presentere opplegget på Melahuset i Oslo klokken 16 i dag, sammen med justisminister Jøran Kallmyr (Frp), utviklingsminister Dag Inge Ulstein og integreringsminister Jan Tore Sanner (H).

Målet med arbeidet er å «forebygge og hindre rasisme og diskriminering av muslimer og mot personer som antas å være muslimer», ifølge presseinvitasjonen fra regjeringen.