Danmark:

Dropper Janssen-vaksinen

Danskene tar ut Janssen-vaksinen fra vaksineprogrammet i landet. Likevel vil Folketinget gjøre både AstraZeneca- og Janssen-vaksinene frivillige.

BLODPROPP: Janssen-vaksinen har blitt knyttet til sjeldne varianter av blodpropp. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB
BLODPROPP: Janssen-vaksinen har blitt knyttet til sjeldne varianter av blodpropp. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 116 000 +231
innlagt117 +7
døde 757
påvist smittet 158 000 000+638.1K
døde 3 290 000 +9.8K
Se mer

Det melder den danske Sundhedsstyrelsen i en pressemelding.

Det betyr at den danske vaksinationskalenderen blir forlenget med fire uker for noen grupper.

Flere danske medier meldte tidligere i dag at Janssen-vaksinen nå droppes i Danmark. Det vil ifølge avisa BT føre til at de som står bakerst i vaksinekøa ikke blir vaksinert før 2022.

Årsaken til at Danmark nå velger å gå bort ifra vaksinen, er at det er gjort flere mistenkelige blodproppfunn hos personer som har fått Janssen-vaksinen.

Frivillig vaksine

Tidligere tok danskene ut AstraZeneca-vaksinen fra vaksineprogrammet.

Kollapset under pressemøte

I dag ble det et flertall i Folketinget som går inn for å gjøre de to vaksinene som droppes i Danmark, tilgjengelige for dem som vil ha dem.

Dermed kan dansker velge å la seg vaksinere med AstraZeneca og Janssens vaksiner, selv om de er tatt ut av det regulære programmet.

Ordning kommer i mai

Det er klart etter et møte i den danske nasjonalforsamlingen mandag. En frivillig ordning kan komme i stand allerede i løpet av mai, opplyser saksordførerne Per Larsen og Liselott Blixt.

- Johnson & Johnson er tatt ut av vaksineprogrammet, men vi er enige om å lage en tilvalgsmodell. Så man kan tilvelge en av de vaksiner som ikke er i vaksinasjonskalenderen, sier sunnhetsordfører fra Dansk Folkeparti Liselott Blixt, etter møtet om vaksinen, ifølge DR.

NB! STERKE INNTRYKK: Tanja Erichsen fra Lægemiddelstyrelsen besvimte under pressekonferansen 14. april. Ifølge Lægemiddelstyrelsen gikk det bra med Erichsen. Reporter: Agusta Magnusdottir. Video: Ritzau / NTB.

Flere danske medier meldte mandag at helseminister Magnus Heunicke hadde orientert partiene på Folketinget om at også Janssen-vaksinen ble tatt ut av programmet.

Fra før har Danmark i likhet med Norge faset ut bruken av AztraZeneca. Denne har det danske Helsedepartementet imidlertid ikke utelukket at de vil gjenoppta bruken av.

NB! STERKE INNTRYKK: Tanja Erichsen fra Lægemiddelstyrelsen besvimte under pressekonferansen 14. april. Ifølge Lægemiddelstyrelsen gikk det bra med Erichsen. Reporter: Agusta Magnusdottir. Video: Ritzau / NTB. Vis mer

Ingen effekt på gjenåpningen

Selv om Johnson & Johnson-vaksinen nå tas ut av programmet i landet, mener verken partiene Dansk Folkeparti eller De Konservative at det kommer til å ha noen innvirkning på gjenåpningsplanen i Danmark, ifølge DR.

- Det gjør det ikke fordi vi har så godt styr på pandemien. Det underbygger at det også er plass til å åpne mere, sier Konservatives sundhedsordfører Per Larsen.

Det samme mener de også Dansk Folkeparti, forklarer partiets sunnhetsordfører Liselott Blixt.

- Tallene flyr ikke i været, og vi har veldig gode redskaber. Så vi skal fortsatt følge den planen vi har lagt for gjenåpningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer