Dropper kondom ved tilfeldig sex

Bare 15,8 prosent brukte kondom sist gang de hadde sex med en tilfeldig partner. Nå tyder alt på at klamydia-tallene skyter i været.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til sammenlikning svarte 21,7 prosent i 1992 at de brukte kondom sist gang de hadde tilfeldig sex.

Undersøkelsen er foretatt av forskere ved seksjon for epidemiologi ved avdeling for samfunnsmedisin, skriver Dagens Medisin.

Forskerne sendte ut spørreskjema til ti tusen kvinner og menn mellom 18 og 49 år i 1997. 3750 personer svarte på spørsmålene og returnerte skjemaet.

Avbrutte samleier

Forsker Hein Stigum sier at bruken av prevensjon ikke er gått ned, men at nordmenn oftere velger avbrutte samleier og sterilisering.

- Mange tror åpenbart at hiv- og aidsfaren er slutt. Mot slutten av 1980-årene økte kondombruken. På den tida var det mer oppmerksomhet rundt risikoen, sier Stigum.

Rådgiver Øivind Nilsen ved folkehelsas seksjon for forebyggende infeksjonsmedisin sier at kondomimporten er redusert med en tredjedel de siste ti årene.

- Vi ser dessverre at kjønnssykdommen klamydia holder seg stabil på cirka 12 500 tilfeller i året, og ser nå ut til å øke. For noen få år siden regnet vi med at klamydia var utryddet innen år 2000, sier han til Dagens Medisin.