Dropper kongen på inneklemt dag: - Provoserende

Jesus behøvde bare én dag på å sprette til himmels, men regjeringen tar seg fri fra pliktene på Slottet på den inneklemte fredagen denne uka. Erna Solbergs regjering gjorde det samme. - Litt virkelighetsfjernt, sier Marie Sneve Martinussen i Rødt.

IKKE TIL KONGEN: Regjeringen og statsminister Jonas Gahr Støre stikker ikke innom Slottet på den inneklemte fredagen denne uka. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

IKKE TIL KONGEN: Regjeringen og statsminister Jonas Gahr Støre stikker ikke innom Slottet på den inneklemte fredagen denne uka. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hver fredag møter regjeringen Kongen i statsråd på Slottet.

Men ikke på inneklemte fredager, viser det seg.

Torsdag er som kjent Kristi himmelfartsdag og dermed helligdag. Nordmenn med jobber som tillater å ta seg fri på fredagen etter himmelspretten gjør gjerne det; en perfekt mulighet for ei langhelg på hytta eller i utlandet.

Heller ikke Jonas Gahr Støres regjering møter opp hos kongen denne inneklemte fredagen.

Denne uka er statsrådet på Slottet satt til mandag, og Dagbladet blir fortalt fra regjeringen at årsaken er at man ikke ønsket å ha møtet på den inneklemte fredagen.

GJORDE DET SAMME: Også Erna Solbergs regjering droppet å treffe kongen på den inneklemte fredagen etter himmelspretten. Foto: Javad Parsa / NTB
GJORDE DET SAMME: Også Erna Solbergs regjering droppet å treffe kongen på den inneklemte fredagen etter himmelspretten. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

What would Jesus do?

Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen peker på at selv ikke Jesus brukte to dager på å fyke til himmels.

- Det er litt virkelighetsfjernt at regjeringen opererer med sin egen, litt rausere, helligdagskalender. Meg bekjent behøvde ikke Jesus mer enn én dag for å få jobben gjort. Det burde også Jonas klare seg med, sier hun til Dagbladet.

IKKE MOT FRI: Men Marie Sneve Martinussen i Rødt synes alle kunne fått den inneklemte dagen fri. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
IKKE MOT FRI: Men Marie Sneve Martinussen i Rødt synes alle kunne fått den inneklemte dagen fri. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Martinussen sier at hun ikke er sint, men kanskje heller litt skuffet: «folk flest» ikke har jo ikke samme luksus.

- Rødt er ikke imot at dagen etter Kristi himmelfart blir fridag, altså! Men inntil videre er det en arbeidsdag. Det er sikkert litt seigt å møte på jobb fredag morgen hvis du jobber på Ascos varelager eller i et omsorgsyrke. Men sånn er det for vanlige folk, de må faktisk på jobb på fredag.

Erna gjorde det samme

Også Erna Solbergs regjering gjorde som Støre og co.; de unnlot å ha møte på Slottet på den inneklemte dagen etter Kristi himmelfartsdag. Det viser Slottets egen kalender for 2021, 2020 og 2019.

Dermed fikk også de borgerlige statsrådene og rådgiverne fri fra sin mest offisielle plikt denne inneklemte dagen.

- Hvis du har en fleksibel jobb, er det helt lov å flytte litt på fridagene. Men jeg tror mange i Norge skulle likt å ha samme tradisjon som regjeringene, uansett farge, tydeligvis har lagt til seg, sier Sneve Martinussen videre.

Som under corona

Hun sammenlikner situasjonen med debatten rundt hjemmekontor da pandemien inntraff Norge våren 2020.

- Det blir samme feilslåtte tankegang. Den gang bare antok regjeringen at «alle» kunne ta seg hjemmekontor, trolig fordi folkene man kjente privat hadde sånne type jobber. Men langt fra alle har det. Mange må møte opp fysisk på jobben for at hjulene i samfunnet skal gå rundt. Det må regjeringen være bevisst.

Det er nok ingen grunn til å tro at Jonas Gahr Støre ligger på latsiden på den inneklemte fridagen, men ifølge regjeringens kalender er det bare utviklingsminister Anne Beate Tvinnereim (Sp) som har offisielt program denne fredagen. Tvinnereim deltar på Den afrikanske unions humanitære toppmøte og giverkonferanse.

AVBRUTT: En klimademonstrasjon avbrøt Stortingets spørretime onsdag 18. mai Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer