<strong>ENDRING:</strong> Helse- og omsorgsdepartementet går ikke videre med forslaget om å endre smittevernloven. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
ENDRING: Helse- og omsorgsdepartementet går ikke videre med forslaget om å endre smittevernloven. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer

Dropper mer corona-tvang

Helse- og omsorgsdepartementet går ikke videre med forslaget om å endre smittevernloven for å gi adgang til å tvangsisolere flere coronapasienter.

Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet skrev tidligere i dag om hvordan regjeringen foreslo å endre smittevernloven for å gi adgang til å tvangsisolere enda flere pasienter.

I et høringsnotat opplyste Helse- og omsorgsdepartementet at Helsedirektoratet har godkjent søknader om tvangsisolering ved omkring 300 sykehjem i Norge under epidemien.

Det har også blitt fattet 8 vedtak om tvangsisolering etter smittevernlovens paragraf 5-3. Den gir adgang til å legge inn personer, som motsetter seg isolering, på sykehus for å gjennomføre tvangsisolering.

corona-smittede i Norge
Dagbladets corona-oversikt

Forslag

Lovendringen ville gitt adgang til å tvangisolere coronasmittede pasienter som motsetter seg isolering.

Helse- og omsorgsdepartementet foreslo en lovendring som gir adgang til å gjennomføre tvungen isolering av personer uten samtykkekompetanse, som er smittet med Covid-19 i tilpasset bolig.

Dette kan være private hjem i bofellesskap og omsorgsboliger, og lovendringen vil typisk omfatte personer med demens eller psykisk utviklingshemming.

I notatet ble det opplyst at omkring 100 kommuner har søkt om å gjennomføre tvungen isolering i sykehjem, og i institusjoner opprettet for formålet. Helsedirektoratet har godkjent tvangsisolering ved omkring 300 sykehjem og et mindre antall nyopprettede institusjoner.

Dropper forslaget

Helse- og omsorgsdepartementet har nå bestemt seg for å ikke gå videre med lovforslaget.

- Vi er nå i en smittesituasjon der vi kan bruke mer tid på denne problemstillingen. Vi oppfatter at flere er enige i at dagens lov som krever at en må flytte en person hjemmefra til en helseinstitusjon for å tvangsisolere, ikke er en god løsning. Men jeg forstår også at mange var bekymret for at den foreslåtte hjemmelen vil senke terskelen for å bruke tvang unødvendig, opplyser helseminister Bent Høie (H) i en kommentar til NTB mandag kveld.

SONGAR: Den siste sangen fra Youtube-kanalen «Songar frå nyheitene» går nå sin seiersgang. Og det er en bommert fra statsministeren som er i sentrum. Video: Songar / Delebekk / Dagbladet TV, 17. mars 2020 Vis mer

Søknader

Mange av kommunene søkte også tillatelse til tvangsisolering ved enheter som er en kombinasjon av sykehjem og omsorgsboliger, som omsorgssentre og helsehus.

Helsedirektoratet har også mottatt slike søknader for frittstående omsorgsboliger for personer med blant annet demens, og av bofellesskap og liknende for personer med psykisk utviklingshemming.

«Slike boliger er ikke institusjoner, men private hjem som er samlokalisert, og gjerne tilknyttet fellesarealer og ulike felles velferdstilbud. Direktoratet har ikke godkjent slike private hjem for gjennomføring av isolering, bare institusjoner i form av sykehjem og enkelte andre nyopprettede institusjoner.»

Departementet foreslo at lovendringen skal vare fram til 20. juni 2022.

corona-dødsfall i verden
Dagbladets corona-oversikt

Tvangstiltak

I tillegg til smittevernloven, har også helse- og omsorgstjenesteloven blitt brukt til å utøve tvang knyttet til Covid-19-pasienter.

I notatet ble det opplyst at landets fylkesmenn har registrert totalt 50 coronarelaterte tvangstiltak mot personer med utviklingshemming etter helse- og omsorgstjenestelovens kapittel 9.

«Dette indikerer at dagens regelverk brukes i en viss utstrekning for å løse behovet for tvang», skriver departementet og opplyser at tallene er usikre.

SYNGER HVER DAG: Oliver og Mary Lou møttes for nesten tredve år siden, og har siden vært uadskillelige. Fram til nå. Reporter: Emilie Rydning. Video: CNN / Dagbladet TV Vis mer

Argumenter

Departementets viktigste argument er at lovendringen skal bidra til å begrense smittespredning. Det argumenteres også for at personer uten samtykkekompetanse kan ha vanskelig med å forstå hvorfor de skal isoleres, og av den grunn motsette seg det.

I tillegg kan det for personer med blant annet demens eller psykisk utviklingshemming oppleves belastende å måtte overføres til sykehus eller andre godkjente institusjoner for tvangsisolering.

Departementet beskriver at tvang kan gjennomføres på følgende måte:

«Tvang i forbindelse med gjennomføring av tvungen isolering kan bestå i innbringelse og tilbakeholdelse. Tilbakeholdelsen vil kunne gjennomføres ved hjelp av innlåsing, vakthold for å unngå rømming, fratakelse av sivile klær og penger m.m.»

På nåværende tidspunkt gir smittevernloven rom for at vedtak om tvangsisolering kan gjøre for opptil tre uker. Om et nytt vedtak skulle skjedd kunne isoleringstida blitt forlenget med opptil seks uker om gangen inntil ett år fra første vedtak.

Langvarig pandemi

I samme høringsnotat foreslo departementet også en lovendring som tydeliggjør lover om isolering og karantene. Det ble også utredet hvilken adgang regjeringen har til å innføre portforbud, samtidig som det går fram at departementet er kritiske til at portforbud bare kan innføres i ei uke om gangen.

Dagbladet spurte helseminister Bent Høie om høringsnotatet onsdag. Helseministeren sa at de ønsker å ha hjemmel for å videreføre tiltak lengre enn hva smittevernloven typisk tillater.

- Det er ikke snakk om andre tiltak enn de som vi har sett til nå, og ytterligere tiltak som for eksempel portforbud, som også har vært aktuelt. Dette gjør vi nettopp for å ha den type tiltak i beredskap dersom man kommer i en annen situasjon enn vi befinner oss i i dag, sa Høie til Dagbladet.

Langvarig

Bakgrunnen for lovendringene er at departementet antar at Covid-19-pandemien vil vare i flere år. Samtidig mener de at vi må være forberedt på lokal eller nasjonal oppblussing av smittespredningen.

Flere sykehjem i Norge har opplevd alvorlige utbrudd. Dette gjenspeiles i statistikken over coronadødsfall, som viser at over halvparten av dødsfallene har funnet sted på sykehjem og andre institusjoner.

Høringsnotatet ble gjort tilgjengelig for offentligheten mandag 25. mai. Notatet er sendt ut på høring, og frist for innspill var satt til onsdag 27. mai.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer