Dropper Norge-besøk etter oppvask

Oksana Pokaltsjuk trakk seg forrige uke som generalsekretær i Amnesty International Ukraina, i protest mot organisasjonens omstridte rapport. Hun uteblir derfor fra organisasjonens arrangement under Arendalsuka.

AVGÅTT AMNESTY-TOPP: Oksana Pokatsjuk skal likevel ikke delta under Amnestys arrangement under Arendalsuka. Foto: Amnesty
AVGÅTT AMNESTY-TOPP: Oksana Pokatsjuk skal likevel ikke delta under Amnestys arrangement under Arendalsuka. Foto: Amnesty Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oksana Pokaltsjuk trakk seg forrige uke som leder for Amnesty International Ukraina, etter den omstridte rapporten som konkluderte med at det ukrainske militærets taktikker, ved å sette opp militærbaser på skoler, sykehus og i boligområder, setter sivile i fare.

I et Facebook-innlegg, der hun forklarte avgangen, anklaget hun organisasjonen for å publisere materiale som kan tolkes som støtte til russernes narrativ.

- Med mål om å beskytte sivile, har denne rapporten i stedet blitt et verktøy for russisk propaganda, skrev hun.

Bekrefter endring

Pokaltsjuk skulle egentlig besøke Norge neste uke, for å delta på Amnesty International Norges arrangement under Arendalsuka, i en debatt om ansvarliggjøring av krigsforbrytere.

Etter avgangen er det besluttet at hun ikke lenger skal delta på arrangementet. Det bekrefter generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, overfor Dagbladet.

- Vi har sammen kommet fram til at hun ikke kommer til Norge, skriver Egenæs i en tekstmelding.

- Hva er grunnen til det?

- Det handler både om at hun ikke lenger har den rollen hun hadde da dette ble planlagt, og at presset på henne er enormt nå.

Svensk Amnesty-topp trakk seg

Tirsdag ble det kjent at også Per Wästberg, medgrunnlegger av svenske Amnesty, forlater organisasjonen etter uttalelsene om Ukraina.

- Jeg har nå vært medlem i over 60 år. Det er med tungt hjerte jeg, på grunn av Amnestys uttalelser angående krigen i Ukraina, avslutter et langt og fruktbart engasjement, skrev han i en uttalelse til svenske Dagbladet.

Tom Røseth, førsteamanuensis og hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, omtalte i den forbindelse rapportens innhold som lite etterprøvbart.

Han tror at russerne vil bruke rapporten til å forsvare angrep på sivile.

- Det kan skape flere sivile døde, og gi Russland legitimitet til å fortsette sin krigføring ukritisk, sa Røseth til Dagbladet.

NB! STERKE INNTRYKK: Bildene fra stedet skal vise utbrente køyesenger. Foto: Ukrainas forsvarsdepartement Vis mer

Iverksetter intern granskning

Amnesty International har beklaget «smerten som er forårsaket» av rapporten, men understreket samtidig at de står fast ved sine funn.

De ukrainske forsvarsstyrkenes taktikk «rettferdiggjør på ingen måte Russlands vilkårlige angrep», påpeker menneskerettsorganisasjonen i rapporten.

Generalsekretær John Peder Egenæs har forsvart innholdet. Han mener rapporten er godt fundert og holder en god standard.

Fredag bekrefter han overfor Morgenbladet at rapporten vil bli gjenstand for en intern granskning.

- Allerede pågår det heftige diskusjoner om prosessen internt i organisasjonen, og dette er noe vi vil se på når vi iverksetter en intern gransking av saken, sier Egenæs til avisa.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer