Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dropper omstridt ullprodukt

H&M, Zara og Topshop gjør endringer.

DROPPER MOHAIR: Den svenske kleskjeden Hennes & Mauritz dropper mohair i sine produkter fra 2020. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
DROPPER MOHAIR: Den svenske kleskjeden Hennes & Mauritz dropper mohair i sine produkter fra 2020. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mohair, et ullprodukt som kommer fra mohairgeiter, blir ikke lenger å finne i klær som selges i butikker som Hennes & Mauritz (H&M), Zara og Topshop.

Årsaken er hensynet til dyrene, skriver CNN.

Dyrerettighetsgruppa PETA publiserte tirsdag en video skal vise geiter få svært dårlig behandling av bønder, blant annet under klipping.

SNART UTE AV BUTIKK: Flere kleskjeder stopper salg av klær som inneholder ull fra denne geita: Mohair. Foto: NTB scanpix
SNART UTE AV BUTIKK: Flere kleskjeder stopper salg av klær som inneholder ull fra denne geita: Mohair. Foto: NTB scanpix Vis mer

Skjulte opptak

Videoen er gjort under skjult opptak på tolv gårder i Sør-Afrika. Organisasjonen mener å ha bevis på at geiter dør som følge av skader og tilgang på for lite vann. Ifølge en bonde PETA har snakket med, dør 25 prosent av geitene på enkelte gårder før de fyller seks måneder.

Lokkene som klippes av mohairgeita er blant verdens mest eksklusive fiber, ifølge Norsk Mohairlag. Det gjør at plagg som selges med mohair, normalt koster noen lapper mer enn plagg med vanlig ull.

Mohair brukes i gensere, vinterjakker, dresser og interiørprodukter, som puter og pledd. Over halvparten av mohair man finner i produkter i dag, kommer fra Sør-Afrika.

Ute av butikk om to år

Den gigantiske svenske kleskjeden Hennes & Mauritz har som følge av videoen PETA distribuerte tirsdag, bestemt at det blir stopp med mohair i klær som henger på stativene i deres butikker.

- For oss har det størst betydning at dyrene behandles godt. Derfor har vi besluttet å permanent forby mohair, skriver H&M i en uttalelse på sine hjemmesider.

Selskapet, som stupte på en ny omdømmeliste i april, anslår at endringen vil tre i kraft om to år - i 2020.

De skriver videre at de har vært i samtaler med PETA i flere år, og skriver de er helt enig med dem i dette spørsmålet.

Tok samme avgjørelse

Britiske Arcadia Group, som blant annet eier Topshop, sier at videoen var «bekymringsfull». De har tatt samme avgjørelse som konkurrenten:

- Vi har forpliktet oss til å slutte å kjøpe inn nye varer som inneholder mohair, skriver Arcadia Group i en pressemelding, skriver CNN.

Også butikker som Athleta, Banana Republic og Old Navy, som eies av det amerikanske selskapet GAP, har besluttet at de ikke lenger skal selge mohair-produkter fra neste år.

Det samme gjør det spanske selskapet Inditex, som eier Zara. De sier at de skal starte utfasing av produktene innen 2020.

Også i 2013 ble annen type ull fjernet fra enkelte butikkjeder, som H&M. Den gang gjaldt det angoraull, som kommer fra angorakaninen. Også den gang som følge av en kampanje drevet av PETA, ifølge CNN.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!