Dropper oppreisningssaker under Breivik-rettssaken

Pilotsaksgruppa til 22. juli-bistandsadvokatene.

DROPPER Å GÅ TIL RETTEN. Pilotsaksgruppa, med leder advokat Christian Lundin, ønsket opprinnelig å prøve cirka ti erstatningssaker under den kommende rettssaken. Nå dropper de begjæringen og går rett til Kontoret for Voldsoffererstatning i stedet.
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
DROPPER Å GÅ TIL RETTEN. Pilotsaksgruppa, med leder advokat Christian Lundin, ønsket opprinnelig å prøve cirka ti erstatningssaker under den kommende rettssaken. Nå dropper de begjæringen og går rett til Kontoret for Voldsoffererstatning i stedet. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 16. januar i år sendte advokat Christian Lundin i advokatfirmaet Ness Lundin, på vegne av bistandsadvokatenes Pilotsaksgruppe, en begjæring om at cirka ti erstatningssaker, som er representative for den totale gruppa av skadelidte etter 22. juli-angrepene, skal tas opp i den kommende rettssaken.

Pilotsaksgruppe begrunnet begjæringen med at Kontoret for voldsoffererstatning vil langt raskere kunne treffe vedtak om oppreisning dersom nivået hadde vært fastsatt på forhånd.

Oslo tingrett har helt fra starten av signalisert at de ikke ønsker at erstatningssakene skal tas med under hovedforhandlingen og at den primært skal være en straffesak, opplyser sorenskriver Geir Engebretsen i Oslo tingrett.

- Negativ domstol Nå opplyser lederen for Pilotsaksgruppa, advokat Christian Lundin, at de dropper begjæringen til tingretten.

- Domstolen har vært negative til våre signaler. Nå har vi falt ned på at vi går rett til Kontoret for Voldsoffererstatning, sier Lundin til Dagbladet.

Etter 22. juli er det foreslått nye bestemmelser i voldsoffererstatningsloven og straffeprosessloven. Et av forslagene er å heve den øvre grensa for voldsoffererstatning fra 40 til 60 ganger grunnbeløpet, og at denne skal kunne fravikes i enkelte tilfeller. 60 G tilsvarer 4,75 millioner kroner.

De nye bestemmelsene er varslet å tre i kraft fra begynnelsen av april i år, før rettssaken mot Breivik starter. De vil ha tilbakevirkende kraft til 1. januar 2011.

- Viktig med rask avklaring - Vi vil følge opp sakene for Kontoret for voldsoffererstatning i stedet. De vil kunne være ferdige før rettssaken er avgjort. Det er viktig for mange av de skadelidte med en rask avklaring om disse spørsmålene, for å få lagt det bak seg, sier Lundin.

I tiltalen mot Breivik, som ble offentliggjort i dag, heter det at eventuelle krav om erstaning/oppreisning fra etterlatte og fornærmede vil bli fremsatt av bistandsadvokatene.

- Hvem som helst står fritt til å gjøre det på eget initiativ, men fra Pilotsaksgruppa vil det ikke bli gjort, sier han.