Dropper piller - spiser frukt

Du kan både forebygge og behandle høyt blodtrykk i din egen stue. Norske eksperter mener nemlig at endring av kosthold, mer mosjon og røykekutt kan erstatte mye av dagens pillebruk. Bjørn Hansen (59) spiser frukt, trener og er i sitt livs form.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette kommer fram i en ny rapport fra Norges forskningsråd.

Hver tiende nordmann over 25 år behandles i dag for høyt blodtrykk. Mange av disse kunne sluppet dyre medisiner hadde legene hatt mer kunnskap.

Fotballandslagets assistenttrener Bjørn Hansen fikk i mai et kraftig hjerteinfarkt med påfølgende angina. Han måtte også gjennom en bypass-operasjon. Et halvt år etter er trønderen i sitt livs form.

- Mer bevisst

- I dag trener jeg seks ganger i uka og passer på å få i meg nok frukt og grønnsaker. Selv om jeg ikke var noen sofagris tidligere heller, er jeg blitt mer bevisst på kosthold og mosjon etter sykdommen, sier han.

De vanligste årsakene til at folk får hjerteproblemer er arv, usunt kosthold, lite mosjon og røyking.

I Hansens tilfelle spilte arv en vesentlig rolle, men det er ofte flere faktorer som forårsaker hjerteinfarkt.

- Jeg ville nok ha fått infarkt uansett, men fordi jeg var i noenlunde god form, tålte kroppen min belastningen bedre. Hvis jeg skulle bli syk igjen nå, er jeg enda bedre rustet. Det er ingen tvil om at sunn livsstil er den beste medisin, sier Hansen.

Fotballtreneren bruker blodtrykkssenkende og blodfortynnende medisiner, men han vet ikke om behandlingen vil vare livet ut.

Selv om Hansen kunne en del om kosthold og ernæring fra før, var han heldig fordi legen hans har fulgt godt opp og gjort ham enda mer bevisst.

Dyr behandling

Professor Tor-Erik Widerøe ved Regionsykehuset i Trondheim er en av dem som mener en endring av livsstil kan være vel så effektivt mot høyt blodtrykk som medikamenter.

- Nå gjelder ikke dette alle former for høyt blodtrykk. Men for dem som har en mild variant uten andre komplikasjoner, ønsker vi at medisiner skal være absolutt siste utvei, sier han.

Blodtrykkssenkende preparater anslås å koste samfunnet 600 millioner kroner årlig.

Dette er over ti prosent av det offentliges samlede utgifter til medisiner. Widerøe hevder at en holdningsendring vil kunne spare staten for enorme summer.

- Det er klart at mennesker med bedre helse betyr mindre utgifter for samfunnet. Bare i antall færre hjertelidelser vil mye spares, sier han.

Ønsker standard mal

I rapporten knyttes spørsmålet om blodtrykksbehandling opp mot problemet om det er de riktige pasientene som behandles.

- Vi har ikke noen standardisert mal for å diagnostisere blodtrykkspasienter. Noen leger måler bare trykket og glemmer faktorene arv, kosthold og røyking. Dessuten kan pasienten ha hatt en stressende dag før legebesøket og får dermed et uforholdsmessig høyt blodtrykk, forteller Widerøe.

Legeskrekk

En amerikansk undersøkelse viste at mellom 10 og 20 prosent av dem som har for høyt blodtrykk, rett og slett lider av legeskrekk.

Hver gang de skal måle trykket, fyker det til værs som en følge av engstelsen. Hjemmemålere er derfor blitt en salgssuksess i flere land, og de er også blitt populære i Norge.

TRENEREN TRENER: Fotballtrener Bjørn Hansen har blitt mye sprekere etter hjerteinfarktet for et halvt år siden. Resepten er for mye mosjon og sunn mat.