IKKE NOE NYTT FLY: Toppsjefene i Citigroup ønsket å kjøpe et nytt fly av typen Dassault Falcon 7X. Etter massivt press fra Barack Obama og flere polikere har de nå droppet planene. Foto: FABRICE COFFRINI/AFP/SCANPIX
IKKE NOE NYTT FLY: Toppsjefene i Citigroup ønsket å kjøpe et nytt fly av typen Dassault Falcon 7X. Etter massivt press fra Barack Obama og flere polikere har de nå droppet planene. Foto: FABRICE COFFRINI/AFP/SCANPIXVis mer

Dropper privatfly-kjøp etter refs fra Obama

Citigroups nye investering ble kalt «skandaløs».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter massivt press fra politikere og eiere, har den amerikanske bankgiganten Citigroup bestemt seg for å ikke gjennomføre et planlagt kjøp av et nytt privatfly til 50 millioner dollar, melder nyhetsbyrået AP.

Citigroup har fått 45 milliarder dollar i støtte fra den amerikanske regjeringen.

- Vi har ingen intensjoner om å få levert et nytt fly, sier den New York-baserte finansinstitusjonen i en uttalelse tirsdag.

- Skandaløst
Mandag ble det planlagte privatflykjøpet kjent, og Citigroup hevdet da at det vil bli dyrt å heve kjøpet nå. Samtidig skal pengene til kjøpet av flyet, en Dassault Falcon 7X, ha blitt satt til side på et tidligere tidspunkt. I en e-post til Bloomberg bruker også selskapet begrunnelsen at flyet er mer kostnadseffektivt, og sier at de samtidig ønsker å selge andre fly.

Ifølge Reuters ble avgjørelsen utsatt for en strøm av kritikk, fra blant andre president Barack Obama. Han skal ha gitt klar beskjed om at å kjøpe privatfly ikke var «den beste bruken av penger» for selskaper som har mottatt milliarder i krisestøtte finansiert av skattebetalerne, sier en anonym regjeringskilde.

I en samtale med Citigroup skal et medlem av Obamas administrasjon ha tatt kontakt med Citigroup for å gi klar beskjed om at dette var en «skandaløs bruk av midler».

Finansgiganten har hevdet at de taper millioner av dollar på å heve kjøpet. Ifølge en person som kjenner til handelen, skal de imidlertid kunne få tilbake et innbetalt depositum når flyet blir solgt til noen andre. Samtidig er markedet for privatfly krympet kraftig inn den siste tida, noe som gjør at det kanskje kan ta litt tid å få depositumet tilbake.

Bilindustrien fikk flyforbud
Privatfly har blitt et av de mest omdiskuterte temaene i forbindelse med den kriserammede amerikanske industrien. I fjor fikk sjefene for de tre bilgigantene Ford, General Motors og Chrystler hard medfart etter at de kom til Washington for å be om en krisepakke, transportert av privatfly og i limousin.

Ydmyke tok sjefene sin neste tur i hybridbiler - og annonserte at de ville gå ned til en dollar i årslønn. Den gangen var også Obama ute og kritiserte bilindustriens oppførsel.

Da krisepakken til bilindustrien kom, satte daværende president George W. Bush som forutsetning at privatflyene måtte settes på bakken.

- Å tillate Citigroup å kjøpe et luksusfly, som attpåtil er bygd i utlandet, mens amerikanske bilprodusenter må selge sine fly, er latterlig dobbeltmoral, sa senator Carl Levin fra demokratene etter at det planlagte kjøpet ble kjent.

Dropper World Economic Forum
Citigroup er blant institusjonene som har blitt hardest rammet av finanskrisen etter mange dårlige investeringer. Tidligere denne måneden ble det kjent at Citigroup trolig splittes opp i to selskaper, Citicorp og Citi Holdings, etter et tap på 8,3 milliarder dollar i fjerde kvartal. Citicorp skal drive med tradisjonell bankvirksomhet, mens Citi Holdings skal ta hånd om den mer risikable virksomheten.

Her i landet er Citigroup kjent gjennom Terra-skandalen, der meglerhuset Terra Securities solgte svært risikable investeringsprodukter satt sammen av Citigroup, til en rekke norske kraftkommuner. Dette skjedde like før kollapsen i det amerikanske kredittmarkedet.

Samtidig har også Citigroup markert at de er inne i vanskelige tider; selskapets toppsjef Vikram Pandit er en av lederne som dropper å reise til World Economic Forum i Davos, der finanstopper og andre kjendiser møtes en gang i året.