VOLDELIG: Her en demonstrant fra Svenska motståndsrörelsen i kamp med en motdemonstrant under en demonstrasjon i Stockholm. En norsk lege jobbet for organisasjonen. Foto: Fredrik Persson / Scanpix
VOLDELIG: Her en demonstrant fra Svenska motståndsrörelsen i kamp med en motdemonstrant under en demonstrasjon i Stockholm. En norsk lege jobbet for organisasjonen. Foto: Fredrik Persson / ScanpixVis mer

Dropper sak mot lege som kurset nynazister

Han får dermed beholde legelisensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helsetilsynet dropper tilsynssaken mot arendalslegen Eirik Solheim, som holdt førstehjelpskurs for en svensk nynazistisk organisasjon.

- Vi finner ingen grunn til videre tilsynsmessig oppfølging av denne saken. Vi har avsluttet den nå, sier Gorm Are Grammeltvedt, avdelingsdirektør for tilsynssaker i Statens helsetilsyn til Fædrelandsvennen.

Solheim har en fortid i et høyreekstremt miljø i Oslo, men forlot miljøet i 1997, før han begynte å studere medisin.

Statens helsetilsyn mottok for noen uker siden en henvendelse via Fylkeslegen i Aust-Agder om at Solheim, som jobber ved psykiatrisk avdeling ved Sørlandet Sykehus Arendal, hadde holdt førstehjelpskurs for den nynazistisk organisasjonen Svenska Motståndsrörelsen i januar i år. Saken startet da Solheims arbeidsgiver ba om fylkeslegens råd i spørsmålet om Solheims politiske bakgrunn var «egnet til å svekke hans troverdighet og tillit som helsepersonell».

Til Fædrelandsvennen 23. august sa Solheim dette om tilsynssaken hans arbeidsgiver tok initiativ til:

- Spørsmålet er dypest sett om en som meg, som har en dissenterbakgrunn, kan få jobbe som lege. Det innebærer i så fall innføring av et fungerende politisk yrkesforbud.

Han fikk støtte av Trond Markestad, leder for Det etiske råd under Legeforeningen, som mente det skal være stor takhøyde for legers politiske bakgrunn. Avdelingsleder Oddvar Sæther ved Sørlandet sykehus er avventende i sin kommentar til Helsetilsynets avgjørelse.

- Vi må vurdere saken i ro og mak. Men utgangspunktet er at vi alltid tar Statens Helsetilsyns vurderinger til etterretning, sier han.

(NTB)