Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dropper sin egen valgvake

Joe Biden og Elizabeth Warren kan bli de store taperne i primærvalget i New Hampshire.

BYTTET SIDE: Blant velgerne i New Hampshire fant Dagbladet en som gikk imot sitt eget parti. Video: Vegard Kvaale Vis mer

NASHUA, NEW HAMPSHIRE (Dagbladet): Tidligere visepresident Joe Biden har lenge vært favoritt blant de demokratiske presidentkandidatene. Men han gikk på en solid smell i kaosvalget i Iowa og havnet langt etter Bernie Sanders, Pete Buttigieg og Elizabeth Warren. Dermed vokser tvilen om at han er den kandidaten som har best sjanser til å slå president Donald Trump i november - noe som har vært hovedargumentet for kandidaturet hans.

Heller ikke i New Hampshire ligger han an til å havne blant de tre beste.

- Jeg fikk en trøkk i Iowa, og jeg vil trolig få det her også, sa Biden fredag.

- Fortsatt håpefulle

Både Biden og Warren risikerer å havne på en fjerde- og femteplass bak senator Amy Klobuchar, som har fått et løft på meningsmålingene den siste tida.

Biden og de andre demokratiske presidentkandidatene har drevet intens valgkamp i New Hampshire gjennom helgen. Flere medier har rapportert om laber entusiasme rundt arrangementene til Biden sammenliknet med kandidater som Sanders og Buttigieg.

Etter planen skulle han også være til stede på sin egen valgvake å på Radisson Hotel i Nashua. Men dette ble avlyst. I stedet vil Biden snakke til tilhengerne sine via video.

REKLAME: I en reklame nylig sluppet av Joe Biden, trekker han fram Pete Buttigieg sin uerfarenhet som et sentralt poeng for hvorfor amerikanere ikke bør stemme på ordføreren fra South Bend, Indiana. Video: Kvaale/AP Vis mer

Tirsdag satte han og kona Jill seg heller sette seg på flyet til Sør-Carolina. Delstaten holder sitt primærvalg om to uker, og her er Biden svært populær - særlig blant den store andelen afroamerikanske velgere.

- Vi er fortsatt mildt håpefulle her i New Hampshire. Vi får se hva som skjer, sier Biden, ifølge CNN.

Men enda et dårlig resultat i New Hampshire betyr at Biden kan miste ytterligere momentum og pengestøtte.

- Ikke god kandidat

- Det er en surrealistisk følelse rundt Biden-kampanjens innsats i New Hampshire, skriver Washington Post.

- Han er en av de mest beundringsverdige personene jeg kjenner. Men han har aldri vært en god kandidat. Dette er ikke hans første rodeo, og han har ennå ikke fanget en okse, sier den berømte demokratiske strategen James Carville, som nå jobber for presidentkandidat Michael Bennet, til avisa.

Han påpeker også at Biden (77) er en godt voksen mann.

- Jeg er 75 år. Jeg vet. Jeg tenker på å komme meg tilbake til bilen min uten å skli på isen, sier Carville.

KJEMPER: Elizabeth Warren besøker et valglokale i Nashua tirsdag. Hun risikerer å bli en av primærvalgets tapere. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
KJEMPER: Elizabeth Warren besøker et valglokale i Nashua tirsdag. Hun risikerer å bli en av primærvalgets tapere. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

- Kjemper

Ved Amherst Street School i Nashua kommer folk for å stemme. Utenfor barneskolen har noen titalls Warren-tilhengere møtt opp med plakater. Så dukker kandidaten selv og ektemannen Bruce Mann opp og deler ut smultringer og kaffe. Mye står på spill for å unngå et pinlig nederlag.

- Det er dette demokrati handler om. Vi snakker med velgerne, og vi kjemper for hver eneste stemme. Det er sånn jeg er. Jeg er en kriger, sier Warren til Dagbladet og resten av pressen før hun haster videre.

Mens Biden bestemte seg for å stikke fra New Hampshire, vil Warren kjempe til siste slutt selv om målingene ikke ser bra ut. Også hun sliter med å bygge momentum. Hun er fra nabostaten til New Hampshire, Massachusetts, og hadde håpet å gjøre det svært bra her.

Motvind

Nå sliter hun i motvind, og et dårlig resultat her, kan bety at valgkampen hennes raskt går mot slutten.

- Jeg tror hun kommer til å gjøre det bedre enn mange tror. Hun er den beste kandidaten, sier Molly Teempesta til Dagbladet.

Hun er en av Warrens frivillige som er kommet til New Hampshire fra Massachusetts for å hjelpe til i innspurten. Warren har forsøkt å framstå som en litt mindre venstrevridd kandidat enn Sanders.

- Jeg har blitt sett på som en utslått kandidat store deler av livet. Jeg har blitt slått ned. Men du kommer deg opp igjen, sier Warren, ifølge AP.

VALGKAOS: Det som skulle gi momentum til en potensiell vinner i Iowa har blitt til noe helt annet. Flere timer etter at kandidatene har forlatt staten er fortsatt ikke vinneren kåret. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Kommentator: Henrik Heldahl / amerikanskpolitikk.no / Podkasten 2020 Vis mer