Dropper spyttprøver på skoler i Oslo

Oslo kommune dropper spyttprøver som metode for massetesting av skoleelever.

SPYTTPRØVER: Oslo kommune starter med massetesting av elever og lærere med spyttprøver. Onsdag 10. mars ble testene demonstrert ved Stovner videregående skole, med byrådsleder Raymond Johansen (Ap) tilstede. Reporter: Frode Andresen. Foto: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Oslo kommune har lagt fra seg planene om å bruke spyttprøver til massetesting på skoler etter utfordringer knyttet til journalføring og laboratoriekapasitet.

- Det viste seg å være mye mer vanskelig å få til i praksis. Det høres ut som en smal sak å spytte i et glass, men det var mye mer krevende enn som så, sier skolebyråd Inga Marte Thorkildsen til Dagbladet.

Pilotprosjektet for massetesting med spyttprøver på skoler ble igangsatt 10. mars på Stovner videregående skole, men allerede 15. mars ble det innført heldigital undervisning på Stovner videregående skole.

Problemene

Assisterende kommuneoverlege i Oslo og prosjektleder for spyttprøveprosjektet, Ida Fattah, forteller til Dagbladet at de som følge av stengingen ikke rakk å ta imot alle spyttprøvene som ble delt ut, men at de lærte litt om hva som var viktig for å kunne oppskalere prosjektet.

- I Oslo er det omtrent 90 000 elever, cirka 20 000 av dem går på videregående skoler. Erfaringene fra Stovner videregående viste at vi brukte betydelige ressurser på spesielt journalføring. Vi har hatt dialog med Helsedirektoratet om at loven må endres slik at vi kan slippe å registrere screening av covid-19 som helsehjelp. Hvis alle Oslos elever skal testes ukentlig vil det kreve enorme ressurser om dette må dokumenteres som helsehjelp, sier Fattah til Dagbladet og fortsetter:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer