Dropper trolig «super-vaksine»

Norske allergikere kan trolig se langt etter den alternative vaksinen mot svineinfluensa.

VALGTE DENNE: Overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet viste fram den første pallen med vaksinen Pandemrix da denne ankom Norge. Norske helsemyndigheter valgte denne vaksinen i konkurranse med Celvapan fra selskapet Baxter. 
Foto: HANS ARNE VEDLOG
VALGTE DENNE: Overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet viste fram den første pallen med vaksinen Pandemrix da denne ankom Norge. Norske helsemyndigheter valgte denne vaksinen i konkurranse med Celvapan fra selskapet Baxter. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Norge har bestilt 9,2 millioner doser av vaksinen Pandemrix fra GlaxoSmithKline til en pris av 650 millioner kroner.Problemet med denne er imidlertid at den er dyrket på egg, og derfor kan være farlig for personer med alvorlig allergi.

• Her er vaksinens bivirkninger

Blir for dyrtAstma- og allergiforbundet (NAAF) anslår at cirka 1000 norske astmatikere har så alvorlig eggallergi at de ikke kan ta vaksinen.

I tillegg kommer de med eggallergi som tilhører andre risikogrupper. Også de med mindre alvorlig allergi kan få problemer.

Selv om en alternativ vaksine finnes, blir den lite trolig kjøpt inn av norske helseymdigheter.

Den blir for dyr.

Forhandler om kjøpEtter sterkt press forhandler Folkehelseinstituttet med selskapet Baxter om kjøp av den alternative vaksinen Celvapan. - Vi er i samtaler om å kjøpe Celvapan, sier divisjonsdirektør Hanne Nøkleby ved Folkehelseinstituttet.

Den «norske» vaksinen Pandemix inneholder 5 mikrogram Tiomersal, som igjen inneholder 2,5 mikrogram kvikksølv. Celvapan inneholder ikke kvikksølv, og er ikke dyrket på egg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer