<strong>Truet:</strong> Regjeringen vil nå sette egne norske bestandsmål for ulv. I rovdyforliget fra 2011 var utgangspunktet at ulv skal forvaltes sammen med Sverige. Foto: Jørn H. Moen
Truet: Regjeringen vil nå sette egne norske bestandsmål for ulv. I rovdyforliget fra 2011 var utgangspunktet at ulv skal forvaltes sammen med Sverige. Foto: Jørn H. Moen Vis mer

Dropper ulvesamarbeid med Sverige

- Godt nytt for ulven, sier Rasmus Hansson i De grønne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Regjeringen dropper felles forvaltning av ulvebestanden med Sverige og inviterer nå partiene på Stortinget til nye samtaler om hvordan Norge skal forvalte vår egen ulvebestand alene.

- Dette er godt nytt for ulven, for nå drar de vekk det fikenbladet de har gjemt seg bak når de har sagt at vi samarbeider med Sverige om å ta vare på bestanden, sier Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne (Mdg).

Han mener at Norge nå vil bli tvunget til å øke bestanden om vi skal ha en egen levedyktig ulvebestand.

Vil ikke vente
Helt siden rovviltforliket i 2011 har det ligget som en forutsetning at ulvebestanden skal forvaltes sammen med Sverige. Men Sverige er i klameri med EU om hvor lave bestandsmål de kan operere med. Det er til og med en fare for at konflikten mellom EU og Sverige kan ende i rettsapparatet. Dette vil ikke miljøvernminister Tine Sundtoft (H) vente på.

- Vi vil nå gå til Stortinget med tanke på å få til et nytt bredt forlik. Vi vil ha med oss alle partier, sier statssekretær Lars Andreas Lunde (H) til Dagbladet.

Han vil ikke si noe om dette er best nytt for ulver eller sauer.

- Det kommer helt an på hva slags bestandsmål vi blir enige om i Stortinget, sier han.

Floke
Hanson mener at Norge nå vil bli tvunget til å vedta nye høyere bestandsmål enn det som ligger i ulveforliket.

- Nå må Norge ta ulveansvaret selv og den eneste tenkelige faglige konklusjonen på det må bli mer ulv. Erna Solberg gjentar jo hele tiden at politikken må være kunnskapsbasert. Hun kan gå til kunnskapsdepartementets artsdatabank og se at ulv i Norge er «kritisk truet», sier han.

Han mener vi nå står overfor en «uhyre interessant politisk situasjon». Det kan bli avgjørende hva regjeringspartner Frp vil ende opp med å mene i denne saken.

- Jeg tror dette er en sak som Frp ikke vil sette livet inn på. Skatter og biler er mer viktige for dem, sier Hansson.

Petter Wabakken og hans team i det skandinaviske forskningsprosjektet SKANDULV, merker 6 ulver fra Slettåsreviret i skogene mellom Elverum og Trysil. Aldri tidligere har så mange ulver blitt merket samtidig i Norge. Her Petter Wabakken og vetrinær Alina Evans  Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
Petter Wabakken og hans team i det skandinaviske forskningsprosjektet SKANDULV, merker 6 ulver fra Slettåsreviret i skogene mellom Elverum og Trysil. Aldri tidligere har så mange ulver blitt merket samtidig i Norge. Her Petter Wabakken og vetrinær Alina Evans Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

Senterpartiet var bundet av det rødgrønne regjeringssamarbeidet da de gikk med på forliket. I utgangspunktet mener partiet at vi ikke skal ha en eneste ulv i Norge.

- Vårt mål er å bli enige. Det hjelper lite for sauetapet om vi står rene og ranke på utsiden av et forlik, sier Geir Pollestad (Sp).

Synd Han mener bruddet med Sverige er dårlig nytt for sauer.

- Hvis svenskene ikke gjør noe nå og vi får mye streifdyr over grensa vil det øke konfliktnivået. Landegrenser betyr lite for ulven og det er grunnen til at vi ønsker en felles forvaltning. Det er synd om vi ikke får det til, sier han.

Han håper svenskene blir enige med EU og frykter at den svenske ulvebestanden kan vokse mens Stockholm og Brussel krangler.

- Jo flere ulv det finnes i Sverige jo større blir utfordringen med rovdyrtap i Norge, sier han.

Ulv i Norge

• I fjor vinter var det rundt 30 helnorske ulver.
• Det er én flokk i Hedemark, én i Østfold og én i Oslo/Akershus.
• I tillegg er det rundt 50 ulver som streifer mellom Sverige og Norge.
• Bestandsmålet i rovviltforliket fra 2011 er tre årlige ulvekull.
• Stortinget har bestemt at ulv kun skal leve i en ulvesone som dekker Oslo, Akershus (delvis), Østfold og Hedmark (delvis).

Kilde: Rovviltportalen

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer