Refser: Riksrevisor Jørgen Kosmo refser eiendomsdriften til de norske helseforetakene. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
Refser: Riksrevisor Jørgen Kosmo refser eiendomsdriften til de norske helseforetakene. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

Dropper vedlikehold - ønsker seg nytt

Riksrevisjonen refser driften av norske sykehusbygg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en rapport som legges fram i dag tar riksrevisor Jørgen Kosmo et oppgjør med eiendomsforvaltningen til sykehuseierne i de norske helseforetakene.

«Rundt 40 prosent av den totale bygningsmassen til helseforetakene har middels kraftige symptomer på dårlig tilstand, mens 10 prosent av den totale bygningsmassen har kraftige symptomer, noe som innebærer at rundt halvparten av bygningsmassen til helseforetakene har symptomer på dårlig teknisk tilstand», står det i rapporten.

- Det er for dårlig vedlikehold. Og over tid fører dette til ekstra kostnader. Det er å bare skyve problemene foran seg. Dette påfører samfunnet økte kostnader over tid, sier riksrevisor Jørgen Kosmo.

Sopp og vannskader
Overfor Riksrevisjonen peker flere av helseforetakene på at vedlikeholdet blir droppet fordi de går med planer om full rehabilitering, nybygg eller salg av bygningsmassen.

Men disse planene blir det ikke altid noe av, slik at de bygningene man har forfaller uten å bli erstattet.

«I den grad vedlikehold nedprioriteres på grunn av framtidige investeringer, bør dette bygge på en vedtatt og forpliktende plan for utvikling av bygningsmassen», skriver Kosmo.

Selv om de fleste helseforetakene nå har utarbeidet vedlikeholdsplaner, klarer de i liten grad å gjennomføre de planlagte tiltakene, påpeker Riksrevisjonen.

- Man kan ikke av hensyn til pasientene la bygningene forfalle og fortsatt drive behandling. Det er ikke forsvarlig, sier Kosmo.

Han viser til at sykehusbygg sliter med sopp, vannskader, dårlig tak og fuktighet.

Uoversiktelig
Kosmo påpeker også rot i bokføringen av vedlikeholdskostnader. Seks helseforetak fører vedlikeholdskostnader på en slik måte at det er mulig å sammenlikne deres kostnader med tidligere års kostnader, mens hele 12 helseforetak ikke fører kostnadene på en slik måte.

Helseregionene er enige i at store deler av bygningsmassen deres er i forfall. Tre av fire helseregioner mener det har vært en negativ utvikling i av den tekniske tilstanden for en betydelig del av bygningsmassen.

Bygningsmassen til landets helseforetak var ved utgangen av 2009 samlet verdsatt til 60 milliarder kroner. I perioden 2003—2009 investerte helseforetakene over 40 milliarder kroner i bygningsmassen.

Per Arne Olsen (Frp) mener sykehusdriften i Norge ofte er korttenkt:

- Det er dårlig samfunnsøkonomi å la ting forfalle på denne måten. Vi kan ikke sitte å lage kortsiktige budsjetter fra år til år, vi må derfor lage en plan som strekker seg over flere år, sier han.

I følge underdirektør Sven Antonsen har verdibevarende vedlikehold lenge vært nedprioritert.

Helseforetakene vet heller ikke nøyaktig hvor mye penger de bruker på bevaring av byggene.

- Tre fjerdedeler av helseforetakene har store problemer med å oppgi hva som faktisk er gått med av penger til vedlikehold for hvert enkelt år, sier Antonsen.