Droppet å hjelpe nordmennene i Kongo

Kongos justisminister avlyste tur.

DROPPET NORDMENNENE: Kongos justisminister Emmanuel-Janvier Luzolo droppet planen om å reise til Kisangani for å sette seg inn i drapssaken der to nordmenn er mistenkt. Foto: Thomas Hubert
DROPPET NORDMENNENE: Kongos justisminister Emmanuel-Janvier Luzolo droppet planen om å reise til Kisangani for å sette seg inn i drapssaken der to nordmenn er mistenkt. Foto: Thomas HubertVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||KINSHASA (Dagbladet): Tidligere denne uka signaliserte Kongos justisminister Emmanuel-Janvier Luzolo at han planla å reise til Kisangani for å sette seg inn i drapssaken der to nordmenn er mistenkt.

• Les også: Kongo vil presse fram tilståelse.

Nederlag
Norske diplomatene jobber på spreng for å flytte saken til en sivil domstol i hovedstaden Kinshasa. Håp om en løsning ble tent da det så ut som at justisminister Emmanuel-Janvier Luzolo ville reise til Kisangani.

Nå har han gitt beskjed om at han dropper turen.

-Vi hadde håpet at han skulle komme slik at vi fikk snakket med ham. Det hadde hjulpet oss i arbeidet mot en overflytting, sier ambassadør Jon Vea til Dagbladet.

Han mener en samtale hadde vært i begge landenes interesse. En justisminister i Kongo vil ha stor innflytelse på håndteringen av en sak om han engasjerer seg i den.

-Turen ble prioritert bort uten at vi fikk noen forklaring på det, sier han.

Leiesoldater
Selv i et land der tre millioner mennesker er døde i en krig som ennå ikke er helt over, vekker drapssaken oppsikt.

Det skyldes først og fremst påstanden om at de to nordmennene er leiesoldater, og det spesielle ved at de hadde på seg norske militære id-kort da de ble tatt.

Oppmerksomheten og de sterke reaksjonene i distriktet gjør at de norske diplomatene tror Tjostolf Moland og 27-åringen vil få en mer rettferdig rettssak om saken flyttes til hovedstaden Kinshasa.