VIL FORBY STRIPPING: SV, her ved leder Audun Lysbakken, på landsmøtet i helgen som var. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
VIL FORBY STRIPPING: SV, her ved leder Audun Lysbakken, på landsmøtet i helgen som var. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.Vis mer

Droppet å vente på sin egen stripperapport

Som statsråd bestilte Audun Lysbakken stripperapport. Nå har SV vedtatt strippeforbud, to uker før faktaene foreligger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I oktober 2011, få måneder før han gikk av som barne- og likestillingsminister, bestilte Audun Lysbakken en forskningsrapport om norsk strippebransje.

I helga programfestet SV strippeforbud, begrunnet i mistanke om menneskehandel, prostitusjon og generelt elendige arbeidsvilkår, to uker før faktaene foreligger.

Fafo-forsker May-Len Skilbrei har besøkt alle landets strippeklubber. Hun har sett etter prostitusjon og undersøkt arbeidsmiljøet på en kritisk måte. Hun har intervjuet arbeidsgivere og arbeidstakere, sett på kontrakter og vært til stede i hverdagen til stripperne.

- Jeg har på en måte vært strippernes arbeidstilsyn, sier Skilbrei til Dagbladet.

- Ikke interessert Men politisk ledelse i departementet har ikke vist noen interesse for forskningen henne. Før nå.

Strippeforbud kom inn som et endringsforslag til SVs landsmøte. Lørdag kveld, rett før SV-ledelsen bestemte seg for å gå inn for forbud, ble Skilbrei oppringt av en rådgiver og spurt om sin forskning. Da hadde hun ikke hørt fra departementet på et år.

- Jeg tror de hadde glemt saken, sier Skilbrei.

Hun kunne imidlertid ikke gi SV noen forhåndsinformasjon om sine funn.

Vet nok Audun Lysbakken sier at han vet nok om strippebransjen til å sette foten ned.

- Erfaringer fra Island og eksempler i norsk media viser at bransjen kan føre med seg prostitusjonspress og menneskehandel hvis den får lov til å vokse. Jeg ser fram til FAFO-rapporten, det er en grunn til at jeg bestilte den. Jeg vet ikke hva som står i den. Men jeg mener at vi vet nok til å ta et verdivalg. Dette er ikke en business vi trenger, sier Lysbakken til Dagbladet.

- Du sier at du frykter prostitusjon, men prostitusjon er ikke forbudt. Hvorfor da forby stripping?

- Her ligger det en maktanalyse til grunn. Det er ikke de prostituerte vi skal ta, men de som skaper markedet. Klubbene og bransjen er nøkkelen.

- Blir det også forbudt å leve av å dra hjem til folk å strippe?
- Vi har ikke gått inn i detaljene. Vi konsentrerer oss om klubber og forholdene der. Prinsippet er nedfelt. Vi ønsker å hindre at kvinner utnyttes. Vi har, som dere vet, ikke noe i mot at folk kler av seg, sier SV-lederen.

- Aldri dokumentert
Atle Maaø eier Dreams Showbar i Bergen og Trondheim. Han synes det er rart at Lysbakken ikke vil vente på fakta.

- Det er jeg forundret over. Hva som foregår i Oslo kan jeg ikke si noe om, men det er aldri dokumentert menneskehandel eller organisert prostitusjon hos oss, sier han.

Strippesjefen frykter at SV kan få gjennomslag, og mener at vedtaket er basert på forutinntatte holdninger og uriktige antakelser.

- Det er merkelig at de vil forby stripping og ikke prostitusjon, en bransje der vi vet det forekommer trusler, vold og menneskehandel. Det SV sier om betingelsene er feil. Dette er velstående jenter som tjener 25 000 — 70 000 kroner i måneden - godt over snittet i Øst-Europa. Dette er misforstått feminisme, mener Maaø.