Droppet aksjon og dro på fest

Politiet uttaler at menneskehandel og sexsalg er en prioritert oppgave. Fredag for to uker siden avlyste de en planlagt spaning og dro på fest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I lengre tid hadde politiet planlagt en aksjon mot en mann de mener kan være sentral i utnyttelsen av østeuropeiske prostituerte i Oslo. I siste liten ble aksjonen avlyst. Politiet gikk på sommerfest.

Mannen settes i forbindelse med en større halliksak som blir etterforsket ved avdeling for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt. Fredag for vel to uker skal politiet ha hatt opplysninger om at mannen var i Oslo. Den planlagte spaningen ble imidlertid avlyst.

I stedet reiste mange politifolk på sommerfest. Denne beslutningen skal ha blitt tatt på toppnivå i avdelingen som jobbet med oppdraget.

En person er i samme sak siktet for menneskehandel etter den såkalte traffickingparagrafen.

Utnyttes til sexsalg

Dagbladet får bekreftet dette hendelsesforløpet av flere uavhengige kilder. Dersom spaningen hadde blitt gjennomført, kunne politiet ha sikret seg viktige bevis.

Bakgrunnen for etterforskingen er at minst to østeuropeiske kvinner har fortalt politiet om et prostitusjonsnettverk i Oslo.

Dagbladet er kjent med at det for øyeblikket er fire saker som etterforskes i Oslo der det kan bli aktuelt å ta i bruk traffickingparagrafen. I flere av disse sakene har det vært et problem at ofrene ikke vil gi detaljerte forklaringer. Politiet bruker også mye tid på å ettergå de forklaringene som blir gitt. Kilder sier at en eventuell spaning i denne saken kunne gitt svar som er svært viktige både for etterforskningen og påtalespørsmålet.

Ledelsen for seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt, politiinspektør Iver Stensrud, vil ikke kommentere Dagbladets opplysninger.

- Vi kan ikke kommentere hvilke saker vi jobber med, eller hvilke etterforskningsskritt vi tar i hver enkelt sak, sier Stensrud.

Presset budsjett

Flere kostbare saker har gjort at budsjettsituasjonen er svært anstrengt ved Oslo politidistrikt. Etter det Dagbladet erfarer, var det vanskelig å få nok politifolk til å gjennomføre den planlagte aksjonen samme kveld som det var sommerfest.

Justisdepartementet har flere ganger de siste åra poengtert at politiet skal få økte ressurser for å jakte på bakmennene i slike saker. Ved gjentatte anledninger de siste åra har justisminister Odd Einar Dørum poengtert at han ønsker et økt fokus på problematikken.

Regjeringen kritiseres

Samtidig som regjeringen har brukt millioner av kroner på en handlingsplan, blir regjeringen kritisert av blant annet PRO-senteret for at det er iverksatt få konkrete tiltak for å stoppe handelen med østeuropeiske kvinner.

Også innad i politiet har det vært diskusjon og frustrasjon rundt prioriteringene.

- For å komme problemet til livs må vi gå etter bakmennene. Dette er grov organisert kriminalitet som innebærer alvorlige krenkelser av menneskerettighetene, sa justisminister Odd Einar Dørum i desember i fjor.

AVLYSTE POLITISPANING: For vel to uker siden ble en større aksjon mot organisert sexsalg avlyst uten forvarsel. Samme kveld var det sommerfest. Bildet er av Politihuset i Oslo. <!--/BTEK0--><!--BTEK1-->
KAN IKKE SI NOE: Iver Stensrud.