Juleferie:

Droppet møte: Dro på utenlandsferie

Stortingspresidenten lot noen andre lede siste møte før jul, og dro på ferie til utlandet. - Utrolig dårlig signaleffekt, sier Frp. - Ferie planlagt lenge før jeg ble president, svarer Gharahkhani.

PÅ FERIE: Masud Gharahkhani sier ferien ble bestilt lenge før han fikk jobben som stortingspresident. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
PÅ FERIE: Masud Gharahkhani sier ferien ble bestilt lenge før han fikk jobben som stortingspresident. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nykronet stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) droppet det siste stortingsmøtet før jul.

På dette møtet pleier stortingspresidenten - med høytidelighet i stemmen - å ønske alle representantene god jul. Men møtet ble i år ledet av 1. visepresident på Løvebakken, Svein Harberg (H).

Årsaken til fraværet er at Gharahkhani har dratt på juleferie til utlandet, blir Dagbladet fortalt.

Erlend Wiborg (Frp) rister på hodet.

- Han er ny president, og han har sagt at det viktigste er å gjenopprette tilliten til Stortinget. Så begynner han med å reise på ferie fra Stortinget et par dager før juleferien på Stortinget begynner, sier Wiborg til Dagbladet.

Alvorlig stund

- Landet står i en alvorlig situasjon der man hastebehandler saker knyttet til strømkrisen og pandemien. Man forsøker å redde arbeidsplasser og unngå permitteringer, og så reiser presidenten på ferie midt i oppi dette, legger Wiborg til.

Frp-eren minner om at «vanlige folk» må klare å avvikle juleferie innenfor høytidens rammer, og at stortingspresidenten burde få til det samme.

- Vi tar fri nå, og skal ikke møtes igjen før 5. januar. Det er langt lengre enn for vanlige folk. Dette her synes jeg er utrolig dårlig signaleffekt av en stortingspresident som har kommet veldig skjevt ut fra hoppkanten, sier Wiborg.

Overtok brått

Gharahkhani overtok som stortingspresident etter at Eva Kristin Hansen (Ap) trakk seg som følge av kontroverser rundt en pendlerbolig. Hansen fikk pendlerbolig fra Stortinget fordi hun var folkeregistrert ved en hybel hun leide av Trond Giske i Trondheim.

Samtidig eide hun et hus i Ski, like utenfor Oslo.

Som Dagbladet nylig skrev, har Hansen også brukt Stortingets privatsjåfører meget flittig.

Hansen gikk brått av, og Gharahkhani ble plutselig ny stortingspresident. Ap-toppen forteller Dagbladet at ferien var booket lenge før han fikk en av landets mest prestisjetunge jobber i fanget.

- Familiens ferie sammen var avklart lenge før det ble aktuelt at jeg skulle bli stortingspresident. På ferien skal vi også skal møte familie vi ikke har sett på tre år som følge av pandemien. Jeg orienterte kollegene mine i presidentskapet om dette tidlig etter tiltredelse. Svein Harberg har vært en utmerket fungerende president i mitt fravær. Ønsker alle en fredelig jul, sier Gharahkhani i en e-post til Dagbladet.

KRITISK: Erlend Wiborg i Frp mener stortingspresidenten kan dra på ferie når det er møtefri på Stortinget. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
KRITISK: Erlend Wiborg i Frp mener stortingspresidenten kan dra på ferie når det er møtefri på Stortinget. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

Signaleffekt

Han er forelagt alle uttalelsene fra Erlend Wiborg.

- Det er ikke ulovlig å dra på ferie, Wiborg?

- Signaleffekten er utrolig dårlig. Det er ikke ulovlig, men som president bør han i det minste sørge for å ikke reise når Stortinget møter. Jeg har sittet på Stortinget i noen år, og jeg har aldri opplevd at presidenten ikke er til stede i innspurten på den måten. Det er ikke det at det mangel på møtefrie dager på Stortinget. Alle andre klarer å avvikle ferie når det ikke er møter, sier Frp-profilen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer