Drops med tobakksmak

Drops med tobakksmak er nettopp kommet i salg ved norske kioskutsalg, og det nye produktet er allerede omstridt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet): Selv om dropsene ikke inneholder nikotin, mislikes tobakkdropsene av norske tobakkmotstandere.

-  Jeg vil si det er uheldig at dette produktet har kommet på markedet, sier professor Tore Sanner ved Radiumhospitalet.

Dagbladet fant i går de nye tobakkdropsene sentralt plassert sammen med annet godteri ved kassa i Narvesen-kiosken på Trondheim Torg.

Mot røykesug

-  Dette er et helt vanlig dropsprodukt. Det er sukkerfritt og nikotinfritt, men med tobakkaroma, sier Dag Erik Nilsen til Dagbladet.

Han er produktsjef i Norsk Chokolade Import, som importerer det nye produktet til Norge.

-  Hva er hensikten med å gi dropsene en tobakkaroma?-  Litt av ideen fra leverandøren er at det skal passe på røykfrie områder. Du ser det også på eskens design, at den skal ha litt preferanser mot Cuba og sigarer.

-  Drops for røykesugne?-  Det er ikke et produkt bare for røykere, men er også myntet på folk som sitter på steder hvor de ikke kan røyke. Ideen er at dropsene skal kompensere litt for røykesuget, sier Nilsen.

-  Dårlig innflytelse

Professor Tore Sanner synes ikke noe om det nye dropsproduktet.

-  Jeg mener dropsene kan ha dårlig innflytelse på barn.Han stiller spørsmål ved om dropsene kan regnes som lekesigaretter og dens slags produkter, som ikke er tillatt i følge en konvensjon utarbeidet av Verdens helseorganisasjon. Norge har tiltrådt denne konvensjonen.

Produktsjef Nilsen sier tobakkdropsene først og fremst er beregnet på ungdom og voksne.

-  Det er ingen aldersgrense for kjøp av dropsene, fordi det ikke er farlige stoffer i dem, sier Nilsen.

-  Dropsreklamen er bare juks. Fordi dropsene ikke inneholder nikotin vil de ikke ha noen betydning for folk med røykesug, mener Tore Sanner.

Dr. Karl Erik Lund, seniorforsker ved Statens institutt for rusmiddelforskning, er opptatt av om bruk av dropsene kan gjøre det lettere å begynne å røyke.

-  Det kan være fare for at det kan være et oppstartsprodukt.

VÆÆÆÆH: De nye tobakksdropsene falt ikke i smak hos f.v. Eivind (10), Marie (10) og Marius (9).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer