Drosjeeierne erkjenner juks

Politiet håper det fører til massetilståelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fire av de fem tiltalte drosjeeierne erkjente de fleste av punktene de står tiltalt for i Oslo tingrett i dag.

En 33-åring fra Oslo, som står overfor flest tiltalepunkter, møtte ikke i dag. Han er på sykehus etter at han brakk armen i går.

Men også han kommer til å erkjenne flere av tiltalepunktene, kom det fram av påtalemyndighetenes innledningsforedrag i dag. Forsvareren hans, Joar Berg Henjum, bekrefter langt på vei dette overfor Dagbladet.no.

Håper på ras av tilståelser

Saken er de fem første som omfatter svart omsetning i taxinæringa i hovedstaden. De tiltalte er anklaget for unndragelse av 52 millioner kroner.

Politiet og Oslo ligningskontor mener at nærmere 350 drosjeeiere og -sjåfører kan være skyldige i lignende regnskapsjuks. De uttaler at rundt 2.000 personer kan være involvert i drosjesvindelen i Oslo.

De tiltalte har ikke innrømmet noen av tiltalepunktene i politiavhør, men tilsto altså flere av jukseforholdene i retten i dag.

- Det kom ikke overraskende på oss at de nå tilsto en rekke av forholdene, og det er positivt. Dette gir også et svært viktig signal til andre som er en del av dette organiserte miljøet, sier politiadvokat og aktor Ragnvald Brekke.

RETTSSTART: Advokat Joar Berg Henjum møtte alene i dag. Hans 33 år gamle tiltalte klient brakk armen i går og kunne ikke møte i dag. Aktor Ragnvald Brekke holdt innledningsforedraget sitt i dag. FOTO: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
RETTSSTART: Advokat Joar Berg Henjum møtte alene i dag. Hans 33 år gamle tiltalte klient brakk armen i går og kunne ikke møte i dag. Aktor Ragnvald Brekke holdt innledningsforedraget sitt i dag. FOTO: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

Politiet håper at erkjennelsene i dag vil føre til massetilståelser fra andre drosjejuksere.

- Vi kan nå få et ras av tilståelser. Dette vil bli lagt merke til i drosjemiljøet, tror Brekke.

Får strafferabatt

Ved hjelp av powerpoint-demonstrasjon holdt Brekke sitt svært detaljerte innledningsforedrag om hvordan politiet mener drosjeeierne blant annet har tuklet med tallene og unnlatt å føre regnskap for alle inntekter og utgifter i årene 2000 og 2001.

De nærmere 350 personene som mistenkes for drosjejuks er ikke politianmeldt ennå, men Oslo ligningskontor opplyste til Dagbladet.no tidligere i dag at de vil vurdere det etter denne rettssaken.

Nærmere 350 anmeldelser vil i så fall bli en omfattende jobb for oslopolitiet.

- Dersom det er tilståelsessaker behøver ikke sakene nødvendigvis å bli løst i rettssalen. Men det er helt klart et ressursspørsmål for politiet som må løses når det eventuelt kommer, sier Brekke til Dagbladet.no.

De fem tiltalte vil mest sannsynlig få en strafferabatt etter tilståelsene i dag, men risikerer samtidig fengselsstraff, tap av drosjeløyve og retten til å drive virksomhet som transportsjåfør.

Politiet har signalisert at de ønsker strengere straffer for regnskapsjuks med denne saken også.

Rettssaken er hevet for i dag og vil starte igjen onsdag.