Drosjesjåfør hevdet Saddam hadde kjemiske våpen

Og Storbritannia la informasjonen til grunn for invasjonen av Irak.

HADDE HAN KJEMISKE VÅPEN? Ja, trodde en drosjesjåfør. Nei, fastslo britene - men tok likevel drosjesjåførens forklaring til følge. Foto: AFP/Scanpix
HADDE HAN KJEMISKE VÅPEN? Ja, trodde en drosjesjåfør. Nei, fastslo britene - men tok likevel drosjesjåførens forklaring til følge. Foto: AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Ett av argumentene for Tony Blairs invasjon av Irak var at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen. Saddam kunne, ifølge etterretningsinformasjon britene hadde tilegnet seg, avfyre kjemiske våpen mot britiske mål på Kypros på tre kvarters varsel.

Parlamentsmedlemmet Adam Holloway har nå lekket en rapport til Daily Mail og The Times hvor det kommer fram hvem som var kilden til informasjonen.

Og det var ikke hemmelige notater fra Saddam-regimet, eller resultatene av nitidig jobbing i det skjulte opp mot diktatorens aller helligste.

Var feilSnarere var kilden en snakkesalig drosjesjåfør, som hadde hatt to irakiske offiserer som passasjerer. Drosjesjåføren opplyste så til den britiske etterretningstjenesten MI6 hva han - trodde - han hadde hørt. Drosjesjåføren, som jobbet og holdt hus ved den irakisk-jordanske grensa, fortalte at han trodde han hadde hørt irakerne diskutere hvordan Saddam kunne avfyre kjemiske våpen, og at irak hadde langdistanseraketter som kunne nå britiske mål på Kypros.

Dette stemte ikke, noe britiske Secret Intelligence Service også tidlig gjorde det klart. For i en fotnote i en rapport om sikkerhetsforholdene i Irak skriver SIS, ifølge Holloway, at «informasjon vedrørende enkelte raketter Irak skal ha vært i besittelse av, er utvilsomt ikke korrekt».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer