HADDE HAN KJEMISKE VÅPEN? Ja, trodde en drosjesjåfør. Nei, fastslo britene - men tok likevel drosjesjåførens forklaring til følge. Foto: AFP/Scanpix
HADDE HAN KJEMISKE VÅPEN? Ja, trodde en drosjesjåfør. Nei, fastslo britene - men tok likevel drosjesjåførens forklaring til følge. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Drosjesjåfør hevdet Saddam hadde kjemiske våpen

Og Storbritannia la informasjonen til grunn for invasjonen av Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Ett av argumentene for Tony Blairs invasjon av Irak var at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen. Saddam kunne, ifølge etterretningsinformasjon britene hadde tilegnet seg, avfyre kjemiske våpen mot britiske mål på Kypros på tre kvarters varsel.

Parlamentsmedlemmet Adam Holloway har nå lekket en rapport til Daily Mail og The Times hvor det kommer fram hvem som var kilden til informasjonen.

Og det var ikke hemmelige notater fra Saddam-regimet, eller resultatene av nitidig jobbing i det skjulte opp mot diktatorens aller helligste.

Var feil
Snarere var kilden en snakkesalig drosjesjåfør, som hadde hatt to irakiske offiserer som passasjerer. Drosjesjåføren opplyste så til den britiske etterretningstjenesten MI6 hva han - trodde - han hadde hørt.

Drosjesjåføren, som jobbet og holdt hus ved den irakisk-jordanske grensa, fortalte at han trodde han hadde hørt irakerne diskutere hvordan Saddam kunne avfyre kjemiske våpen, og at irak hadde langdistanseraketter som kunne nå britiske mål på Kypros.

Dette stemte ikke, noe britiske Secret Intelligence Service også tidlig gjorde det klart. For i en fotnote i en rapport om sikkerhetsforholdene i Irak skriver SIS, ifølge Holloway, at «informasjon vedrørende enkelte raketter Irak skal ha vært i besittelse av, er utvilsomt ikke korrekt».

FOR DÅRLIG RESEARCH? Tony Blair, her under en tale til britiske soldater i Basra i 2007, får kjeft i en ny rapport. Foto: AFP/Scanpix/Stefan Rousseau
FOR DÅRLIG RESEARCH? Tony Blair, her under en tale til britiske soldater i Basra i 2007, får kjeft i en ny rapport. Foto: AFP/Scanpix/Stefan Rousseau Vis mer

Blair nektet
Selv om SIS selv altså slår fast at informasjonen ikke stemmer, ble drosjesjåførens vitnemål tatt til følge da invasjonen skulle begrunnes. Holloway er et framtredende medlem av De konservative, som fortsatt leder klart før det kommende valget i Storbritannia, og har således alt å tjene på at Blair får kjeft i mediene. Likevel er opplysningene graverende for Blair.

Tony Blair har på sin side tidligere nektet for at britene hadde planer om en faktisk invasjon av og regimeskifte i Irak, men det ble i forrige måned klart Blair ikke snakket sant da han sa dette foran parlamentet.

Blair skal vitne for Chilcot-komiteen i januar. Den erfarne embetsmannen John Chilcot gransker Storbritannias tilstedeværelse i Irak, og har allerede avslørt at begrunnelsen for britenes militæraksjon var tynn.

Det er nå 100 britiske soldater som er drept i Afghanistan. De to krigene er separate militæroperasjoner, men misnøyen mot britenes militære prioriteringer er kontinuerlig økende blant folk. Det var totalt 179 briter som ble drept i Irak.

<strong>GRANSKER:</strong> Den erfarne embetsmannen John Chilcot gransker britenes militæraksjon i Irak. Det er kommet fram at begrunnelsen bak invasjonen på langt nær var like god som Tony Blair ga uttrykk for. Foto: AP Photo/Matt Dunham/Scanpix
GRANSKER: Den erfarne embetsmannen John Chilcot gransker britenes militæraksjon i Irak. Det er kommet fram at begrunnelsen bak invasjonen på langt nær var like god som Tony Blair ga uttrykk for. Foto: AP Photo/Matt Dunham/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer