Drosjesjåfører avviser blinde med førerhund

Flere taxisjåfører vil ikke ta med førerhunder i bilen, selv om de har plikt til det, viser en undersøkelse fra Norges Blindeforbund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Halvparten av de spurte i undersøkelsen fra Blindeforbundet har det siste året opplevd å bli avvist av drosjesjåfører i Oslo-området, melder NRK.

- De fleste skylder på at de er allergiske. Det virker som taxisjåfører er kollektive allergikere, sier Torunn Gaarder, som er avhengig av førerhund for å komme seg rundt.

Nå ber Samferdselsdepartement Oslo kommune og Akershus fylkeskommune om å rydde opp.

Det er ikke første gang Samferdselsdepartementet har bedt Oslo kommune om å ta tak i problemet. Da de tok kontakt med kommunen i 2006, bedret situasjonen seg, men problemet har tiltatt på nytt.

- Drosjene har en absolutt plikt til å ta med seg blinde og svaksynte rundt, sier Gunnar Frogner Dahl, avdelingsdirektør for transportløyve i Bymiljøetaten.

- Allergi er ikke gyldig grunn for å ikke ta med seg en førerhund. Det er også brudd på kjøreplikten, og det kan føre til at man kan miste drosjeløyvet, sier Frogner Dahl.

Glenn Tuxen, fylkesleder for Oslo i Norges Taxiforbund, innrømmer at hundenekt er et problem i drosjenæringen.

- Hvis dette ikke bedrer seg, burde vi kanskje stille oss spørsmål om noen har valgt feil yrke hvis de ikke kan frakte blinde med førerhund, sier Tuxen.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer