Drosjesjåfører avviser blinde med førerhund

Flere taxisjåfører vil ikke ta med førerhunder i bilen, selv om de har plikt til det, viser en undersøkelse fra Norges Blindeforbund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Halvparten av de spurte i undersøkelsen fra Blindeforbundet har det siste året opplevd å bli avvist av drosjesjåfører i Oslo-området, melder NRK.

- De fleste skylder på at de er allergiske. Det virker som taxisjåfører er kollektive allergikere, sier Torunn Gaarder, som er avhengig av førerhund for å komme seg rundt.

Nå ber Samferdselsdepartement Oslo kommune og Akershus fylkeskommune om å rydde opp.

Det er ikke første gang Samferdselsdepartementet har bedt Oslo kommune om å ta tak i problemet. Da de tok kontakt med kommunen i 2006, bedret situasjonen seg, men problemet har tiltatt på nytt.

- Drosjene har en absolutt plikt til å ta med seg blinde og svaksynte rundt, sier Gunnar Frogner Dahl, avdelingsdirektør for transportløyve i Bymiljøetaten.

- Allergi er ikke gyldig grunn for å ikke ta med seg en førerhund. Det er også brudd på kjøreplikten, og det kan føre til at man kan miste drosjeløyvet, sier Frogner Dahl.

Glenn Tuxen, fylkesleder for Oslo i Norges Taxiforbund, innrømmer at hundenekt er et problem i drosjenæringen.

- Hvis dette ikke bedrer seg, burde vi kanskje stille oss spørsmål om noen har valgt feil yrke hvis de ikke kan frakte blinde med førerhund, sier Tuxen.

(NTB)