<strong>HØYSESONG:</strong> Sommeren er høysesong for Hovedredningssentralen som har nok å henge fingrene i for tida. Disse bildene er hentet fra aksjoner i vår og sommer. Foto: Hovedredningssentralen Sør-Norge/Redningsselskapet
HØYSESONG: Sommeren er høysesong for Hovedredningssentralen som har nok å henge fingrene i for tida. Disse bildene er hentet fra aksjoner i vår og sommer. Foto: Hovedredningssentralen Sør-Norge/Redningsselskapet Vis mer

Drøssevis av fritidsbåter i trøbbel: Hovedrednings-sentralen har hatt 100 aksjoner denne helga

Finværet lokker hvermansen på sjøen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er ikke langt mellom oppdragene for Hovedredningssentralen i Sør-Norge for tida, noe de selv gir uttrykk for på Twitter:

«100 aksjoner registrert v HRS SN i helgen. De fleste sjørelaterte og knyttet opp mot fritidsbåter. Totalt 894 aksjoner reg i juli 2015», heter det.

- Dette begynner å bli mer hverdagen vår i sommersesongen enn det var før om åra. Men det er klart, 100 aksjoner er en stor portefølje på ei helg. Vi har nok opplevd en topp denne helga, sier redningsleder Owe Frøland til Dagbladet.

- All time high Til alt hell har det ikke vært noen store, ressurskrevende katastrofer i helga, så Hovedredningssentralen har klart å ta det som er kommet.

- I juli i fjor hadde vi all time high med over 1000 redningsaksjoner. Da hadde vi rundt 80 aksjoner i helgene. I år har det vært 100 færre aksjoner i juli enn i fjor, men det ligger likevel på et høyt nivå, sier Frøland.

I helga har det vært mye godvær i Sør-Norge. Da blir det folksomt på sjøen.

- Over halvparten av oppdragene denne helga har vært assistanse av fartøy. 43 oppdrag er knyttet til fritidsbåtaktivitet. Noen har trøbbel med motor. Noen går tom for drivstoff. Andre igjen får ankertauet i propellen, sier redningslederen.

Tredoblet antall oppdrag Frøland sier de stort sett har hatt samme bemanning siden 80-tallet, selv om oppdragene har tredoblet seg i antall.

- Nytt av året er at vi har vært tre personer på vakt i steden for to i vår og sommer. Det har gjort stor forskjell. At vi oppgraderte med en mann var på høy tid, sier Owe Frøland.

I tillegg til mange utrykninger til fritidsbåter i trøbbel denne helga, har sentralen jobbet med ti, tolv savnetmeldinger, de har agert på et tilsvarende antall internasjonale nødsignaler og de har hatt et knippe grunnstøtinger å forholde seg til.

- Det er nesten stemplet som hemmelig hvor stor kapasitet vi faktisk har, ler Frøland.

- Jeg har i hvert fall ikke tenkt til å finne det ut. Men det er klart at hvis vi hadde fått en eller flere mer alvorlige ulykker å ta oss av denne helga, så kunne vi ha fått bemanningsutfordringer, sier redningslederen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer