BEDT OM Å BE OM UNNSKYLDNING:  Frps Morten Høglund mener Jens Stoltenberg bør be Israel om unnskyldning. Foto: Thomas Rasmus Skaug
BEDT OM Å BE OM UNNSKYLDNING: Frps Morten Høglund mener Jens Stoltenberg bør be Israel om unnskyldning. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

- Drøyt å be Stoltenberg om unnskyldning til Israel

Eva Kristin Hansen (Ap) mener heller Frp´s Morten Høglund bør be palestinerne om unnskyldning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Eva Kristin Hansen fra Arbeiderpartiet reagerer kraftig på Morten Høglunds (Frp) uttalelser i gårsdagens Dagbladet.

Høglund gikk ut og sa at Jens Stoltenberg bør be om unnskyldning til Israel for hans fordømelse av militæraksjonen som kostet ni menneskeliv på båten Mavi Marmara.

Frp-politikeren mener det har kommet fram mye informasjon som viser at en del av aksjonistene hele tiden planla en voldelig konfrontasjon, dermed ligger ansvaret for dødsfallene på aksjonistene.

Bordingen av Mavi Marmara skjedde i internasjonalt farvann.

- Ingen unnskyldning - Statsministeren har ingenting å be om unnskyldning for. Min utfordring tilbake til Høglund er hvordan man skal operere i internasjonalt farvann. Det er klare regler for hva man kan gjøre utenfor grensene sine, enten om du er Israel eller ikke, sier Eva Kristin Hansen til Dagbladet.

- Men Høglund sier at han avventer granskningsrapportene akkurat på dette punktet, siden reglene er uklare?

- Jeg ønsker også velkommen granskningen, men jeg mener tydelig at man må fordømme at man border et skip i internasjonalt farvann, sier Hansen.

Hvilke rettigheter Israel hadde til å borde skipet er ett av punktene som nå granskes. Israel selv sier de fulgte San Remo-manualen der det i paragraf 67 heter at «skip som seiler under nøytralt flagg kan ikke angripes, med mindre man har skjellig grunn til å tro at skipet skal bryte en blokade, skipet er advart og nekter å stoppe.»

Hvorvidt Israel har rett i dette er det uenighet om blant eksperter på internasjonal jus.

- Si unnskyld til palestinerne Eva Kristin Hansen er enig med Høglund i at det var elementer på Mavi Marmara som ikke var fredelige aksjonister. Hun sier videre at det sentrale i saken er blokaden av Gaza.

- Det er veldig drøyt å kreve at Stoltenberg ber om unnskyldning, det var ikke bare Norge som fordømte Israels bording, men en nesten samlet verden. De som ikke er for å oppheve blokaden bør heller be det palestinske folk om unnskyldning, sier Hansen.

- Kan det ikke hende at man var for tidlig ute med å dømme i saken før man hadde fakta på bordet?

- Jeg mener det var riktig å gå ut tidlig å fordømme. Det er alltid Israel som er den sterkeste, både i Midtøsten-konflikten og på båten som ble bordet i internasjonalt farvann.

- Tror du Norges forhold til Israel er svekket, slik Høglund sier?

- Jeg er interessert i at Norge skal ha et godt forhold til Israel, men det er viktig at vi sier klart ifra når Israel gjør noe galt. Gode venner er tydelige overfor hverandre, sier Hansen.

Hansen understreker at alle ønsker at bordingen skal granskes, for å få fram alle fakta i saken.

REAGERER Eva Kristin Hansen (Ap) er ikke enig i at statsministeren bør be om unnskyldning. Foto: Jacques Hvistendahl
REAGERER Eva Kristin Hansen (Ap) er ikke enig i at statsministeren bør be om unnskyldning. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer