Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Druknede ennå ikke identifisert

Lokalt politi har ennå ikke identifisert to av de tre turistene som ble tatt av understrømmer og druknet på Gran Canaria. En tredje person er identifisert som svenske Rolf Halmström (59).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var på fredag ettermiddag at de tre turistene trosset kjempebølgene og la ut på en svømmetur fra stranda Playa de las Burras ved San Agustin på Gran Canaria. Kort tid etterpå ble de trukket under vann av kraftige understrømmer.

Den ene av de tre turistene er identifisert som svenske Rolf Halmström (59), mens det er ingen som med sikerhet kan anslå identiteten eller nasjonaliteten til de to andre, som skal være et skandinavisk utssende par i 50-åra.

Svært mange nordmenn ferierer i området, og utenriksdepartementet og det norske konsulatet på Gran Canaria følger saken nøye for å finne ut om de to savnede kan være nordmenn.

- Jeg har nettopp vært i kontakt med det lokale kriminalpolitiet her nedde, og de vet ennå ikke nasjonaliteten til de to omkomne, sier visekonsul Gry Rustad til Dagbladet.no klokka 13.30.

Ifølge Rustad har politiet kontaktet alle hoteller, bungalower og turoperatører i området, for å sjekke om noen av gjestene er meldt savnet. Dette arbeidet er nå avsluttet.

- Dette er det området med flest skandinaviske turister, og vi har løpende kontakt med lokale myndigheter. Det er lite annet vi kan gjøre, men vi har anmodet alle turister om å være observante og melde fra dersom noen er savnet, sier Rustad.

Det norske konsulatet har vært i løpende kontakt med det svenske konsultatet på øya, men det er ennå ikke meldt noen savnede svensker. Det er imidlertid ukjent om noen danske statsborgere er meldt savnet.

Høye bølger

Det var høye bølger og svært sterke strømninger på stranda utenfor det populære turiststedet San Agustin sør på Gran Canaria. Men det var ingen skilt eller flagg som advarte turistene mot de livsfarlige understrømmene.

Ifølge den svenske avisa Aftonbladet var det øyenvitner til drukningsulykkene, blant dem Halmströms kone. Hun ble hjelpeløst vitne til at hennes mann ble dratt under vann bare 20-30 meter ut fra land.

En turist som selv jobber som badevakt hjemme, så hva som skjedde og kastet seg i vannet for å hjelpe de tre. Hun klarte på egenhånd å trekke alle tre på land, men det var for sent: Verken hjertemassasje eller munn-til-munn-metoden hjalp.

En svensk turist som badet litt tidligere på dagen på samme sted, sier at strømmene var så sterke at ei tenåringsjente måtte trekkes på land. Det er ofte drukningsulykker på den samme stranda, men likevel var det verken rødt flagg eller badevakt på stranda.

Utenriksvakt Grethe Knudsen ved det norske konsultatet oppfordret i går pårørende som ikke får kontakt med sine, til å kontakte reiseoperatøren eller utenriksdepartementet.

Turoperatøren Star Tour har reiser til San Agustin. I katalogen beskrives den vesle badebyen som rolig og med et lavere tempo enn hovedstaden Las Palmas på Kanariøyene. De to strendene utenfor San Agustin beskrives som barnevennlige.

Hele Norges coronakart