Drukner i brev fra fortvilte fedre

Barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim opplever en storm av henvendelser fra fortvilte fedre som nektes samvær med sine barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også statsråden fulgte gisseldramaet på Hjelmeland som rystet landet mandag. - Det var en tragisk skjebne som utspant seg der. Jeg kjenner ikke den saken og kan ikke kommentere den. Men det er ingen tvil om at det er mange triste skjebner knyttet til barnefordeling. Da jeg holdt tale 1. mai, sto en far fram med en plakat der det sto at han hadde en sønn på fem år han ikke hadde sett, sier Bekkemellem Orheim til Dagbladet.

Følsomt

- Det som har gjort sterkest inntrykk på meg disse ukene etter at jeg ble statsråd, er alle henvendelsene fra fortvilte fedre. Sabotering av samværsavtaler er noe som går igjen. Jeg var godt kjent med problemstillingen fra før. Men trykket og omfanget gjør likevel inntrykk, sier hun.

- Selv om det fortsatt er fedre som ikke tar ansvar, har vi nå fått en fedregenerasjon som står oppreist og vil ha kontakt med sine barn også etter samlivsbrudd. Selv om dette er svært vanskelige og følsomme saker, må vi så langt som mulig legge til rette med lover og regler som oppleves rettferdig.

Vil slåss

Hun vil slåss for å sikre barn kontakt med begge foreldre etter samlivsbrudd.

Grete Berget som var barne- og familieminister i Gro-regjeringen, satte seg fore å endre bidragsreglene. Men saken ligger fortsatt i departementet. Bekkemellem Orheim lover å komme med nye og mer rettferdige bidragsregler i høst. Neste vår kommer forslag om endring av barneloven. Som leder av Ap-kvinnene har Bekkemellem Orheim gått inn for delt foreldreansvar.

- Saken er ikke behandlet i regjeringen, så det er for tidlig å si hva vi går inn for. Men jeg har ikke endret syn, sier Bekkemellem Orheim.