Drukner i dispensasjonssøknader

Dispensasjonssøknader fra streiken strømmer inn på løpende bånd. Til nå har LO behandlet 206 søknader fra bedrifter. 150 er innvilget. De fleste av dem gjelder transport av medisiner og beskyttelse av produksjonsutstyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra klokka seks om morgenen til midnatt har en stab med LO-sekretær Liv Undheim i spissen gått gjennom hauger med søknader om dispensasjon fra streiken.

- Alle dispensasjonssøknader som gjelder liv og helse pluss overvåkning av produksjonsutstyr og brannberedskap blir uten videre innvilget, sier LO-sekretær Liv Undheim til Dagbladet. Det betyr blant annet at ambulansetjenesten i Fosen i Sør-Trøndelag opprettholdes. Norsk Sjømannsforbund har godtatt at en ferje ligger i beredskap for syketransport. Også nødhjelp blir unntatt streiken.

- Problemet med mange dispenasjonssøknader er at de er generelle, og ikke beskriver spesielle situasjoner som f.eks livsviktige leveranser til FN. Derfor har vi gjort noen feil, innrømmer Liv Undheim.

Streikevilje

Streikeviljen er fortsatt på topp i LO. Apparatet fungerer selv om det er kommet til håndgemeng mellom enkelte streikevakter, direktører og uorganiserte. Fra tirsdag streiker omtrent alle som kan. El-og IT forbundet kan først ta ut sine medlemmer i streik fra 15.mai, og Norsk Kjemisk forbund fra 1.juni.

Hittil har det ikke vært kontakt mellom LO og NHO.

- Ønsker noen å snakke med meg, så er jeg parat, sier Yngve Hågensen til Dagbladet. Han er redd streiken kommer til å vare lenge.

- Tror du NHO spekulerer i at regjeringen skal gripe inn med tvungen lønnsnemd?

- Jeg er redd for det, sier Hågensen som varsler at han gjerne jobber i helga.