Drukner i drakmer

Greske 50-drakmermynter har strømmet inn i myntautomater etter at den norske 20-kronermynten ble lansert. De to myntene er like i størrelse og vekt, men den greske er bare verdt 1,40 kroner. Sparebanken Nor alene er blitt svindlet for over 50 000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har anmeldt fem svindeltilfeller, opplyser spesialrådgiver ved Sparebanken Nors sikkerhetsseksjon, Stig Øksnes. Svindlene skjedde i løpet av høsten og er nå under politietterforskning.

- Vi er blitt svindlet for noen titusener, forteller informasjonssjef Helge Rangnes i Kreditkassen. Han mangler en samlet oversikt. Også her er sakene overlatt til politiet. I en periode stengte Kreditkassen for muligheten til å bruke 20-kronermynter i bankens vekslingsautomater.

«Lønnsom»

Oslo Sporveiers billettautomater er også mottakelige for utenlandsk valuta. Svindelen kan fortone seg riktig så lønnsom for geskjeftige sjeler.

Dersom en bruker en 50-drakmer som betaling, får en ikke bare en billett til 18 kroner, men også to kroner i vekslepenger. Dette er faktisk mer enn den greske mynten er verdt.
Andre kan risikere at nærmest verdiløse mynter renner ut av automatene når de kjøper billetter med sedler.

Får vekslet

- Alle som får 50-drakmer i vekslepenger kan henvende seg til oss og få vekslet inn myntene, sier teknisk sjef Per Knardahl.
Oslo Sporveier har ikke oversikt over hvor stort svindelomfanget er, men Knardahl mener det begrenser seg til slengere. Han har ikke lett for å finne tiltak som kan stoppe aktiviteten.

I spilleautomatene til Norges Røde Kors og Redningsselskapet er det også funnet drakmer, men ingen regner det som et stort problem.

Sikrer seg

Kreditkassen og Sparebanken NOR har skjerpet kontrollen. Begge er ganske sikre på at nye svindler ikke vil forekomme.

- Vi har justert vekslingsautomatene slik at de ikke aksepterer drakmer lenger, opplyser Rangnes i Kreditkassen.
- Vi er veldig oppmerksomme på problemet og kommer til å være nådeløse i reaksjonene dersom vi blir utsatt for nye svindelforsøk, sier Øksnes i Sparebanken NOR.

- Bedre utstyr

- De som opplever slik svindel, må jobbe mer med maskinparken, oppfordrer hovedkasserer Sylvi Johansen i Norges Bank. Der i gården har de maskiner som lett skiller mellom norske og greske mynter. Johansen har imidlertid forståelse for at ikke alle ser seg råd til å fornye automatene.

- Vi innhenter opplysninger om andre lands mynter og prøver å unngå dette problemet. Men det blir gjerne små marginer, forklarer hovedkassereren.

- Det er forskjell i legeringene og i riflingen i kanten på myntene, opplyser hun.

VALUTATRØBBEL: Bankenes vekslingsautomater har hatt lett for å oppfatte den greske 50-drakmermynten som en norsk 20-kronermynt.