Drukner i psykolog-klager

Aldri har så mange klaget på norske psykologer.

REKORDMANGE KLAGER: - Vi er ikke dimensjonert til å ta i mot så mange klager, sier Gisken Holst, leder i Fagetisk råd i Psykologforeningen, til Dagbladet. Foto: PAUL S. AMUNDSEN
REKORDMANGE KLAGER: - Vi er ikke dimensjonert til å ta i mot så mange klager, sier Gisken Holst, leder i Fagetisk råd i Psykologforeningen, til Dagbladet. Foto: PAUL S. AMUNDSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Vi er ikke dimensjonert til å ta i mot så mange klager, sier Gisken Holst, leder i Fagetisk råd i Psykologforeningen, til Dagbladet.

I siste nummer av Tidsskrift for norsk psykologforening (TNP) kommer det fram at Psykologforeningen «drukner» i klager på norske psykologer. Det er spesielt sakkyndige det blir klaget på. Nærmere halvparten av sakene handler om psykologer som har vært sakkyndige.

- Hovedvekten gjelder samværsavtaler i barnefordelingssaker, og noen av sakene handler om omsorgsovertakelse, sier Holst til Dagbladet.

Klagerekord Fram til 2009 la antall formelle klager på norske psykologer stabilt på rundt tretti. Så langt i år har Psykologforeningen mottatt det dobbelte -  60 klager. Det bekrefter Holst overfor Dagbladet.

Og ennå er det to måneder igjen av året.

- Jeg tror ikke norske psykologer har blitt dårligere. Jeg tror folk har blitt mer bevisste på sine rettigheter og derfor bruker klagemuligheten i større grad enn før, sier Holst, som forteller at de sliter med å få behandlet alle sakene i tide. I tillegg er det også blitt flere psykologer.

Mindre åpenhet I artikkelen i tidsskriftet får Holst og Psykologforeningen kritikk for at de praktiserer mindre åpenhet enn andre instanser, som Helsetilsynet. I Helsetilsynet kan man få vite navn på hvilke psykologer som er klaget inn — det er offentlig informasjon. Slik opplysninger får man ikke fra Psykologforeningen.

- Vi har en diskusjon nå om vi skal publisere saker på nettet, anonymisert. På den måten kan man i større grad lære av hverandres feil, noe som må være et mål, sier Holst til Dagbladet.

Tar ikke imot anonyme klager Alle kan klage inn en psykolog til Helsetilsynet. Psykologforeningen tar bare imot klager fra dem som er part i saken — eller de som har fullmakt til å representere en part i saken. De tar ikke imot anonyme klager.

KLAGER PÅ SAKYNDIGE: 
I siste nummer av Tidsskrift for norsk psykologforening (TNP) kommer det fram at Psykologforeningen «drukner» i klager på norske psykologer. Det er spesielt sakkyndige det blir klaget på. Nærmere halvparten av sakene handler om psykologer som har vært sakkyndige. Foto: DAGBLADET
KLAGER PÅ SAKYNDIGE: I siste nummer av Tidsskrift for norsk psykologforening (TNP) kommer det fram at Psykologforeningen «drukner» i klager på norske psykologer. Det er spesielt sakkyndige det blir klaget på. Nærmere halvparten av sakene handler om psykologer som har vært sakkyndige. Foto: DAGBLADET Vis mer

- Jeg syntes det er bra at man ikke har mulighet til å være anonym. Det er ikke lett å forsvare seg mot anonyme klager, sier Holst.

Hun peker på at Helsetilsynet har et annet mandat og er den instansen som forvalter lovverket.

- Tilsynet har en undersøkelsesplikt dersom det foreligger begrunnet mistanke om uheldig praksis. Helsetilsynet vil først og fremst være opptatt av den faglige utøvelsen, mens vi vurderer fagetikken. Vi er altså ikke en instans som overprøver psykologers faglige vurderinger, sier Holst.

60 KLAGER: Fram til 2009 la antall formelle klager på norske psykologer stabilt på rundt tretti. Så langt i år har Psykologforeningen mottatt det dobbelte -  60 klager.  Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
60 KLAGER: Fram til 2009 la antall formelle klager på norske psykologer stabilt på rundt tretti. Så langt i år har Psykologforeningen mottatt det dobbelte - 60 klager. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer