Drukner i støttebrev

De siktede i trippeldrapet neddynges av støtteerklæringer fra kjente og ukjente. Nå stiger håpet om å få feire jul i frihet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristin Kirkemo har fått sju kilo med post til cella i Drammen kretsfengsel. Svært mange er støtteerklæringer fra både kjente og ukjente, som har lest om Orderud-saken i avisene. Noen av brevene kommer fra andre innsatte.

- Kristin setter stor pris på brevene og prøver å svare, sier hennes forsvarer, Tor Kjærvik.

Kristin håper nå hun får feire jul i frihet sammen med sin fem år gamle sønn.

- Jeg har hele tida sagt at vi ikke skal påkjære kjennelser før tida er moden, men nå er den moden - hvis det blir en ny forlenget fengsling, sier Kjærvik.

Veronica

Også hennes halvsøster, Veronica Orderud, har fått mange brev til cella i Gjørvik kretsfengsel.

- Jeg kan ikke si hvor mange støtteerklæringer hun har fått, men det er en del - både fra kjente og ukjente. Veronica synes selvsagt dette er svært positivt, sier medforsvarer og advokat Ina Strømstad.

Høyesteretts kjæremålsutvalg bestemte fredag å oppheve lagmannsrettens kjennelse om brev- og besøkskontroll for Veronica. Dette betyr at saken går tilbake til lagmannsretten, før eventuelt brev- og besøkskontrollen oppheves. Forsvarerne mener nå at det er gode muligheter for løslatelse ved neste korsvei. Det er nytt fengslingsmøte om 14 dager.

- Det er gode muligheter for at hun kommer ut før jul. Selvfølgelig er det viktig for Veronica å feire høytida et annet sted enn i fengslet. Hun har et veldig sterkt ønske om å slippe fri før jula kommer, sier Ina Strømstad.

En oppsiktsvekkende kjennelse fra Høyesterett er også med på å tenne håpet for de fire siktede. Kjennelsen slår blant annet fast at domstolene må følge en restriktiv praksis når det gjelder varetektsfengsling med restriksjoner.

Per og Lars

Veronicas ektemann, odelsgutten og juristen Per Kristian Orderud, mottar også brev fra kjente og ukjente.

- Jeg kan ikke gjøre rede for hvor mange det er snakk om, men jeg har formidlet mange, sier forsvarer Cato Schiøtz.

Også Per Kristian har håp om løslatelse før julehøytida. Ikke minst fordi han er svært bekymret for driften av gården hjemme på Sørumsand. Odelsgutten har påkjært lagmannsrettens kjennelse om brev- og besøkskontroll.

Lars Grønnerød er den av de siktede som får færrest brev. Det kan forklares med at han er den eneste av de siktede som ikke er presentert med bilde i aviser og TV-kanaler.

- Lars er svært glad for at ikke media har presentert bilde av ham, men også Lars har fått brev fra utenforstående, sier forsvarer Steinar Wiik Sørvik.

Forsvareren er knallhard i sin kritikk mot forhørsretten på Romerike:

- Inntrykket mitt er at forhørsretten er meget velvillig til politiets arbeid. Jeg håper forhørsretten nå biter seg merke i den forrige kjennelsen fra lagmannsretten, hvor en av dommerne ville løslate Per Kristian og Veronica, sier Wiik Sørvik.

- Det er bare å håpe på at forhørsretten er voksen nok til å sette foten ned ved neste fengsling. Politiet har jo etterforsket saken i et halvt år, og hvilket gjennombrudd venter de på etter så lang tid? Du kan ikke holde folk i varetekt av gammel vane, mener Wiik Sørvik.