Drukner i ulve-protester

Statsråd Siri Bjerke drukner i ulveprotester. I løpet av de siste to ukene har Miljøverndepartementet fått nær 6000 protestskriv mot den planlagte jakta på de to ulveflokkene i Østerdalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet gjør nå omfattende taktiske forberedelser for å kunne håndtere situasjonen foran jakta.

Aldri tidligere har departementet for natur og miljø mottatt tilnærmelsesvis en slik strøm av protestmeldinger - ikke engang da hvalsaken satte Norge i verdensfokus tidlig på 90-tallet.

Bare i helga til og med i går, kom det nærmere 1500 protestbrev.

Strømmen av protester kommer kort etter at Dagbladet kunne fortelle at totalbestanden av ulv i Norge og Sverige nå er stor nok til å starte jakt, jamfør Stortingets bestandmål.

E-post

- De aller fleste klager og protester kommer som e-post. Et flertall er fra USA og Canada, men mange kommer også fra Tyskland, Nederland, England, Sverige og Frankrike, opplyser rådgiver i Miljøverndepartementet, Brage Rønningen, til Dagbladet.

Totalt kommer ca. 5000 av klagene fra utlandet.

De aller fleste protestene retter seg mot det faktum at ulven er definert som en truet art. Dersom Norge gjør alvor av å drepe to av tre helnorske familiegrupper av ulv, handler landet i strid med internasjonalt anerkjente normer, så vel miljømessige som juridiske, heter det.

Ikke trusler

Det faktum at fire grenseflokker samt minst tre helsvenske familiegrupper får leve, reflekteres ikke i protestene.

Fra departementet opplyses det at protestene ikke inneholder trusler eller varsler om aksjoner og sivil ulydighet.

Samtidig går ryktene om hemmelige aksjoner, planlagt av ukjente miljøgrupper.

Også Direktoratet for naturforvaltning har fått en rekke protestskriv. Et utall internasjonale TV-selskaper har samtidig meldt sin ankomst for å følge verdens mest omfattende ulvejakt i nyere tid. Flere har vært i Østerdalen allerede og laget forhåndsreportasjer.

Ti familier

Sporingene de siste dagene har ikke kommet med avgjørende nytt fra Sverige. Ulvebestanden er i øyeblikket totalt på ti familiegrupper i Norge og Sverige, med ytterligere to familiegrupper i Sverige som ennå ikke er bekreftet.

Politiet i Østerdalen forbereder seg nå på storinnrykk fra ulveforkjempere.

- Vi har innledet taktiske undersøkelser slik at vi skal være forberedt på enhver situasjon som kan møte oss når jakta settes i gang, sier fungerende politimester i Østerdalen, Jostein Løken, til Dagbladet.

Jakta iverksettes trolig i mars måned og skal ledes av folk fra Statens Naturoppsyn.

<B>HYLEKOR:</B> Miljøverndepartementet og statsråd Siri Bjerke får protester fra hele verden på grunn av den planlagte ulvejakta.