Sannheten ofres i Ukraina-krigen

- Druknes i propaganda

Mens Russland meldte om 600 døde ukrainske soldater etter et rakettangrep mot byen Kramatorsk, skrev ordføreren at tallet var null. Her er oberstløytnant Geir Hågen Karlsens forklaring på det enorme spriket.

ENSOM: Russlands president Vladimir Putin feiret julegudstjenesten i Moskva for første gang siden 2001. Det gjorde han som ensom tilskuer i en katedral i Kreml - nå forklares det hvorfor. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg tror russerne har behov for å vise at det ikke går så veldig dårlig, sier oberstløytnant Geir Hågen Karlsen til Dagbladet.

Det er hans forklaring på at Russlands forsvarsdepartement søndag hevdet at 600 ukrainske soldater var drept i et rakettangrep mot byen Kramatorsk - mens byens ordfører skrev på Facebook at tallet var null.

- Trodde det ikke selv

I noen timer søndag ettermiddag rådet forvirringen om hvem som hadde rett - president Vladimir Putins russiske forsvarsdepartement eller ordføreren i Kramatorsk.

Så tok nyhetsbyrået Reuters seg fram til bygningene hvor hundrevis av ukrainske soldater angivelig hadde blitt drept.

Heller ikke de så noen døde ukrainske soldater.

RAKETTANGREP: Russiske styrker gjennomførte natt til søndag rakettangrep mot byen Kramatorsk i det østelige Ukraina. Det rapporteres om skader, som på dette bildet, men ifølge byens ordfører ble ingen ukrainske soldater drept. Foto: NTB Scanpix/Reuters/Clodagh Kilcoyne
RAKETTANGREP: Russiske styrker gjennomførte natt til søndag rakettangrep mot byen Kramatorsk i det østelige Ukraina. Det rapporteres om skader, som på dette bildet, men ifølge byens ordfører ble ingen ukrainske soldater drept. Foto: NTB Scanpix/Reuters/Clodagh Kilcoyne Vis mer

Karlsen tror ikke det russiske forsvarsdepartementet selv trodde på opplysningene de gikk ut med.

- Nei, det er åpenbart. De gjorde det for å holde moralen oppe i befolkningen, også blant mobiliserte soldater, sier han.

Karlsen er ekspert på russiske og ukrainske militære forhold, og hovedlærer på Forsvarets stabsskole

- Andre versjoner druknes

Russernes nedside ved å gå ut med disse påstandene, tror han er «helt minimal», selv om nyhetsbyrået Reuters nå har vært på stedet, uten å se tegn til døde ukrainske soldater.

- Det er ikke mange i Russland som følger med på utenlandske medier, så det Reuters skriver, når fram til veldig få. Hvis noen skulle komme med en annen versjon, blir den druknet i historiene til de statskontrollerte mediene, sier Karlsen.

Han tror russernes tall på 600 døde ukrainske soldater, skyldes det som skjedde da mange russiske soldater nylig ble drept i et ukrainsk angrep mot bygningen hvor de var forlagt, nær fronten i krigen.

- Etter tapstallene første nyttårsdag, da russerne innrømte 89 døde russiske soldater, og det sannsynligvis var langt flere, har de behov for å vise at det går bedre, sier Karlsen.

«Veldig lite sannsynlig»

- Det heter seg at sannheten er krigens første offer. Stoler du på det ukrainerne kommer med?

- Jeg stoler ikke på noen av partene, for det er en eksistensiell krig, men jeg stoler mer på Ukraina enn på Russland.

- Hvorfor det?

- Fordi russerne har en tradisjon for å drive med propaganda som er helt feilaktig, og fordi Ukraina må forholde seg til at de er helt avhengige av vestlig støtte, og derfor ikke kan bruke de samme metodene som russerne, sier Geir Hågen Karlsen.

Han tror det er «veldig lite sannsynlig» at russerne vil gå ut med noen korreksjon, selv om de skulle komme til at tallet deres var feil.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer