Druknet sine fem barn

Andrea Yates (37) fra Texas møtte i dag i retten tiltalt for å ha druknet alle sine fem barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I rettsalen i Houston, Texas i dag sa ikke Yates et eneste ord, men overlot snakkingen til forsvareren. Hun så ikke et eneste øyeblikk bort på ektemannen Russel Yates, som også befant seg i rettslokalet. Kvinnen hevder ikke skyldig i tiltalen, med begrunnelse at hun ikke var tilregnelig gjerningsøyeblikket.

Hvis retten ikke tror på henne, vil hun etter all sannsynlighet bli dødmt til døden.

Druknet

Det var 20 juni i år at Andrea Yates selv ringte politiet og ba dem komme til huset der hun og familien bodde. Politimannen som ringte på døra ble møtt med ordene «Jeg har drept barna mine!». Fem-barnsmoren var gjennomvåt, oppkavet og synlig forvirret.

Inne i huset ble han møtt av et fryktelig syn. På et av soverommene lå barna John (5), Luke (3), Paul (2) og Mary (6 mnd.), alle døde av drukning. I badekaret lå eldstemann Noah (7) druknet.

Sinnssyk

Forsvareren til Andrea Yates prøver nå å overbevise retten om at kvinnen er sinnssyk. Det er etter all sannsynlighet også hennes eneste mulighet til å unngå dødsstraff. Hun er tidligere behandlet for fødselsdepresjoner etter at hun fødte sitt fjerde og femte barn. For to år siden ble hun lagt inn på sykehus etter å ha forsøkt å ta livet av seg.

Etter selvmordsforsøket ble barnevernet koblet inn i saken. De fant imidlertid at barna fikk god omsorg og så ingen grunn til å gripe inn. Siden pågripelsen har Andrea Yates vært tvangsinnlagt på en psykiatrisk institusjon.

Barnas far var ikke i huset da drapene ble begått og er ikke mistenkt i saken.

- Av kjærlighet

Rettssaken i Texas er et dystert apropos om mandagens tragiske hendelse i Haramsøy, der to voksne og tre barn omkom i en husbrann. Politiet mistenker faren for å ha tent på.

- Foreldre som tar livet av sine egne barn, gjør det oftest av kjærlighet til barna, hevder psykiateren Randi Rosenquist. Den utløsende årsaken er dyp depresjon.

- Tankegangen deres er at verden er en grusom plass og at barna må befris fra dette forferdelige livet. I slike tilfeller har også gjerningsmannen tenkt å begå selvmord etterpå, fordi «alle må dø», sier Rosenquist.

Ifølge Kripos ble det begått 43 drap i Norge i fjor, ved fem tilfeller var det foreldre som tok livet av barna sine.

Kilder: CNN, NTB og Bergens Tidende

<B>I RETTEN: </B>Andrea Yates blir hjulpet på plass i retten onsdag. Der erklærte hun seg uksyldig.