SPØRRES UT: Direktør i Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB) Jon A. Lea (t.v) og politidirektør Odd Reidar Humlegård (t.h.) under en åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i dag. Høringen avholdes i forbindelse med Riksrevisjonens undersøkelse av Justis- og beredskapsdepartementets arbeid med samfunnssikkerhet og beredskap. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
SPØRRES UT: Direktør i Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB) Jon A. Lea (t.v) og politidirektør Odd Reidar Humlegård (t.h.) under en åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i dag. Høringen avholdes i forbindelse med Riksrevisjonens undersøkelse av Justis- og beredskapsdepartementets arbeid med samfunnssikkerhet og beredskap. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

DSB-sjef kjenner seg ikke igjen i kritikk

Sjef for Direktoratet for samfunnsberedskap i høring i dag. Er ikke enig i knusende beredskapsrapport fra Riksrevisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lea, som leder Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), møtte lørdag i høringen for å svare på spørsmål om Riksrevisjonens rapport.

- Riksrevisjonens konklusjon skaper et feilaktig inntrykk for status på den norske beredskapen. Jeg kan ikke se hvordan Riksrevisjonen har kommet fram til sin konklusjon i denne rapporten, DSBs arbeid er blitt bedre de siste årene, sa Lea under høringen i dag.

- Kjenner meg ikke igjen Høringen finner sted etter at Riksrevisjonen i en rapport 21. mai påpekte at beredskapen i Norge i dag ikke er vesentlig bedre i dag enn før 22. juli 2011.

Lea mener rapporten gir inntrykk av at det ikke er gjort noen ting etter 22. juli.

- Som direktør i DSB kjenner jeg meg ikke igjen, sier han.

Møtte reaksjoner DSB-sjefen og politidirektør Odd Reidar Humlegård var de første til å bli utspurt ut av kontrollkomiteen. Mesteparten av tiden ble viet førstnevnte.

SVs Bård Vegar Solhjell var blant dem som stilte seg undrende til Leas manglende imøtekommelse av kritikken.

- Du kommer med alvorlige uttalelser om rapporten og dens konklusjon, og bruker mye tid på kritisere Riksrevisjonen i ditt innlegg. Gitt at det er hold i rapporten, hvilke signaler sender du nedover i systemet med din holdning? ville Solhjell vite.

- Jeg må få si det jeg mener når jeg mener konklusjonen i Riksrevisjonen ikke er korrekt, sier Lea, som likevel påpeker at det er rom for forbedringer i egne rekker.

Over 1000 tiltak I sitt innlegg sa politidirektør Humlegård at beredskapsarbeidet etter 2011 har blitt vesentlig bedre.

- Vi har blant annet styrket hverdagsberedskapen ved å opprette tusen nye politistillinger. Det er også opprettet en egen avdeling for beredskap og krisehåndtering, noe som var en umiddelbart respons på Gjørv-kommisjonen, sier Humlegård, som understreker at noen av tiltakene kommisjonen foreslo tar tid å gjennomføre.

Han beskriver samarbeidet mellom Politidirektoratet og Justisdepartementet som godt, selv om den alltid kan bli bedre.

- Politiets arbeid fått økt oppmerksomhet, noe som har utfordret vår kapasitet. Det har vært krevende å levere på alle tiltak, og da har det gått en kule varmt, sier Humlegård.

(NTB)