Désiré (42) kjent skyldig i Rwanda-folkemord

Drepte, skadet og voldtok i hopetall. Bakmennene er fortsatt på frifot - drapsorganisator ble meldt å være i Norge.

MASSEGRAV: Desire Munyaneza risikerer livstid for sin delaktighet i massedrapene i Rwanda. Her en massegrav utenfor Kigali. Foto: AP Photo/The Canadian Press, Paul Chiasson/Scanpix
MASSEGRAV: Desire Munyaneza risikerer livstid for sin delaktighet i massedrapene i Rwanda. Her en massegrav utenfor Kigali. Foto: AP Photo/The Canadian Press, Paul Chiasson/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet) Désiré Munyaneza (42) risikerer livstid i fengsel. Ifølge nyhetsbyrået AP har 42-åringen blitt kjent skyldig i forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser, som en konsekvens av sin rolle under folkemordet i Rwanda i 1994.

Minst 800 000 tutsier og moderate hutuer ble drept under folkemordet, som ble administrert fra sentralt hold - men utført av vel så mange vanlige mennesker som soldater.

Munyanezas kone var til stede i retten. Hun forsøkte å skjerme ansiktet fra fotografene.

Velstående familie
Munyaneza, som kommer fra en velstående familie i byen Butare, skal ha satt seg som mål å utrydde tutsiene i området.

Med overlegg skal han ifølge dommer Andre Denis ha drept et stort antall tutsier, skadet andre, truet ytterligere flere og også forgrepet seg seksuelt på tutsi-kvinner i regionen.

- Jeg er lykkelig over at han ble kjent skyldig. Jeg vil gratulere Canada, sier Caesar Gashabeze - som overlevde folkemordet - i en kommentar til AP.

SKAMMET SEG PÅ MANNENS VEGNE: En ukjent mann dekker for ansiktet til Munyanezas kone, som var til stede i retten. Foto: AP Photo/The Canadian Press, Paul Chiasson/Scanpix
SKAMMET SEG PÅ MANNENS VEGNE: En ukjent mann dekker for ansiktet til Munyanezas kone, som var til stede i retten. Foto: AP Photo/The Canadian Press, Paul Chiasson/Scanpix Vis mer

Désiré Munyaneza var bosatt i Canada, og ble ifølge kanadiske CBC arrestert i 2005.

Det ble ført totalt 66 vitner i saken. Straffeutmålingen er klar i september.

Karakteristisk arr sentralt
Forsvarer Richard Perras varslet at han på vegne av sin klient kom til å anke rettsavgjørelsen, da bevisene etter Perras' og den dømtes mening ikke holdt vann.

Perras' strategi var for en stor del sentrert rundt det han oppfattet som mangelfulle vitneutsagn, og at enkelte av vitnene skal ha hatt vanskelig for å identifisere et karakteristisk arr i Munyanezas ansikt.

Munyaneza, som har søkt om asyl i Canada flere ganger, er den første som dømmes etter en lov som gir kanadisk rett tillatelse til å dømme folk som befinner seg i landet for forbrytelser begått i utlandet.

Milliondusør
Mens dommen mot Munyaneza fortoner seg som en seier for enkelte av de berørte av folkemordet, er fortsatt bakmennene på flukt.

SORG: En kvinne klarer ikke å holde følelsene tilbake under femtenårsmarkeringen for folkemordet 7. april i år. Foto: EPA/STRINGER/Scanpix
SORG: En kvinne klarer ikke å holde følelsene tilbake under femtenårsmarkeringen for folkemordet 7. april i år. Foto: EPA/STRINGER/Scanpix Vis mer

Interpol har publisert en oversikt over de etterlyste. BBC's magasin «Focus On Africa» melder at det foreligger en dusør på opptil 5 millioner USD for informasjon som fører til at disse blir tatt.

Blant de etterlyste finnes både forretningsmenn og høytstående politikere.

Borgermester bak massedrap
Forretningsmannen Félicien Kabuga skal ha finansiert folkemordet, og bistått med våpen og andre materielltjenester til militsen - som utførte ordre gitt av forsvarsminister Augustin Bizimana, som var øverstkommanderende i den rwandiske hæren og orkestrerte gjennomføringen av folkemordet.

Og Grégoire Ndahimana, tidligere borgermester i byen Kivuma, skal ha sørget for at tusenvis av sine egne medborgere ble drept i en katolsk kirke i området.

Nevnte Kabuga ble på et punkt meldt å være i Norge.

Bløffmaker
Bloggen API meldte i 2006 av Kabuga befant seg i Oslo. Kripos dementerte opplysningene.

Det er den kjente bløffmakeren Sammy Korir som står bak bloggen.

STO BAK LØGN: Bløffmakeren Sammy Korir hevdet bakmann bak Rwanda-folkemordet var i Norge. Foto: Glen Widing/SCANPIX
STO BAK LØGN: Bløffmakeren Sammy Korir hevdet bakmann bak Rwanda-folkemordet var i Norge. Foto: Glen Widing/SCANPIX Vis mer

Han markerte seg senest i den amerikanske presidentvalgkampen, hvor han spredte løgn både om Michelle Obama og at 41 kenyanere skulle jobbe i Det hvite hus.