«Du aner ikke hvor glad jeg er. Nå er jeg endelig kvitt henne»

Det sa Bjarne Håkon Hanssen da Valla gikk av, ifølge ny bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag kommer enda en ny bok om Valla-saken, «Vallas fall». Dagens Næringsliv-journalist Torstein Tranøy har gjennom et halvt år intervjuet over 100 personer i LO og personer med tilknytning til Valla-konflikten.

Les alt om Valla-saken her!

I boken kommer det fram flere oppsiktsvekkende opplysninger:

• Halve LO-ledelsen og nære medarbeidere hadde bestemt seg for å gå av hvis Gerd-Liv Valla ble sittende.

• LO-leder Gerd-Liv Valla trolig var ferdig uansett hva granskerne hadde kommet fram til.

• Sterke krefter i Arbeiderpartiet og fagbevegelse så seg tjent med å dytter LO-lederen utfor stupet da sjansen bød seg.

Forfatteren av boken, Tranøy, sier til Dagbladet.no at han ikke har funnet noe som styrker teorien om at det var en konspirasjon som felte den mektige LO-lederen. Han mener at hun falt for eget grep.

- Hovedkonklusjonen er at lederstilen bidro sterkt til hennes fall. Det var for mange som kjente seg igjen deler av Yssens kritikk. Dermed mistet hun den støtten hun trengte, sier Tranøy til Dagbladet.no.

Høyre mot venstre

Forfatteren mener det ikke går an å se konflikten som bare en politisk kamp mellom høyre- og venstresiden i norsk arbeiderbevegelse.

LETTET: Bjarne Håkon Hanssen uttrykte sterk glede, ifølge den nye boken til DN-journalist Torstein Tranøy. Foto: Scanpix
LETTET: Bjarne Håkon Hanssen uttrykte sterk glede, ifølge den nye boken til DN-journalist Torstein Tranøy. Foto: Scanpix Vis mer

- Samtidig går det ikke an å si at dette ikke dreier seg om politikk, sier Tranøy. 

Årsakene

I boken peker han på tre hovedårsaker til at hun fallt:

• Gerd-Liv Valla ville vært LO-leder i dag dersom hun ikke hadde håndtert de første dagene av mediedramet så elendig.

• Gerd-Liv Valla ville vært LO-leder i dag dersom hun ikke hadde hatt en lederstil som mange opplevde som krenkende og som gjorde henne sårbar for Yssens kritikk.

• Gerd-Liv Valle ville vært LO-leder i dag dersom hun ikke hadde utviklet seg til et politisk problem for mektige krefter innen Arbeiderpartiets høyrefløy.

Det kommer fram at irritasjonen over Vallas lederstil var svært ubredt i Aps ledelse. Mange følte at hun ydmyket statsministeren og fagstatsråden, og dermed hele Arbeiderpartiet, da hun filleristet statsminister Jens Stoltenberg og arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen i protest mot endringene i sykelønnsordningen høsten 2006.

Til Tranøy forteller NHO-toppen og Ap-veteranen Stein Lier-Hansen at flere Ap-folk ga utrykk for sterk irritasjon over LO-lederen. En Ap-stortingspolitiker sa til Lier-Hansen at «folk i partiet var nå ute etter Gerd-Liv Valla».

- De sa at det var umulig å gå til valg høsten 2007 uten at maktbalansen mellom statsministeren og LO-lederen ble reetablert, forteller Lier-Hansen. 

Ap-sekretær Martin Kolberg sier til Tranøy at «vi har aldri opplevd en LO-leder som oppførte seg slik overfor Ap-statsråder. Hun hevder jo blant annet at Bjarne Håkon Hanssen løy.»

«Du aner ikke hvor glad jeg er. Nå er jeg endelig kvitt henne»

De fleste kildene aviser at spekulasjonen om at Ap-ledelsen og Fellesforbundets ledelse samarbeidet for å bli kvitt Valla. I Tranøys bok aviser Fellesforbundets leder Kjell Bjørndalen at han ikke hadde kontakt med Ap-ledelsen før han fremmet forslaget om granskningen av LO-lederen.  Martin Kolberg «sverger ved bysten av Trygve Bratteli på at han ikke var kjent med forslaget på forhånd.» 

- Holder det for meg selv

Likevel er det ikke tvil om at jubelen sto i taket hos mange sentrale Ap-politikere da Valla gikk av. En kilde som var sammen med  Bjarne Håkon Hanssen den dagen beskriver han reaksjon slik ovenfor Tranøy:

«Jeg er så glad. Du aner ikke hvor glad jeg er. Nå er jeg endelig kvitt henne.»

Statsråden vil ikke kommentere disse uttalelsene i dag:

- Mitt følelsesliv når det gjelder Valla-saken vil jeg holde for meg selv, sier Bjarne Håkon Hanssen til Dagbladet.no.