OMSTRIDT: Når den omstridte helsetoppen Bente Mikkelsen flytter til Sveits, vil det fremdeles være norske skattebetaler som dekker lønna hennes. Foto: Berit Roald / Scanpix
OMSTRIDT: Når den omstridte helsetoppen Bente Mikkelsen flytter til Sveits, vil det fremdeles være norske skattebetaler som dekker lønna hennes. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

Du betaler lønna til Bente Mikkelsen

Selv om hun går fra Helse Sør-Øst til Verdens helseorganisasjon i Genève.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bente Mikkelsen trakk seg fra sin stilling som administrerende direktør i Helse Sør-Øst med umiddelbar virkning torsdag, og går nå til ny stilling i Verdens helseorganisasjon (WHO) i Genève - etter initiativ fra helseminister Jonas Gahr Støre (Ap).  

Men selv om den omstridte helsetoppen nå flytter utenlands og får WHO som arbeidsgiver, er det fremdeles Norge som dekker lønna for den nyopprettede stillingen.  

Det bekrefter departementsråd Anne Kari Lande Hasle i Helse- og omsorgsdepartementet overfor Dagbladet.
 
- Det er et vilkår fra WHOs side at det finnes penger til stillingen. Norge gir for 2012-2013 19 millioner kroner i øremerket til prosjektet Mikkelsen skal inngå i.  Vi har ennå ikke tatt stilling til om vi kommer til å gå inn med ytterlige midler til stillingen, sier Lande Hasle til Dagbladet.

Flere andre land går inn på samme måte, opplyser hun.
  Går ned i lønn Helse- og omsorgsdepartementet er i forhandlinger med WHO om Mikkelsen lønnsbetingelser, men det er allerede klart nå at Mikkelsen vil gå ned i lønn, bekrefter Lande Hasle.  

Andre betingelser og forhold gjør likevel at lønna kan bli «akseptabel», ifølge departementsråden. Hun peker på at det er vanlig for toppledere i internasjonale organisasjoner å få dekket helt eller delivs boligutgiffter, i tillegg til at nordmenn bosatt i utlandet nyter godt av et generelt lavere skattenivå.   

- For å si det sånn: Hun tar ikke denne jobben for å bli rik, sier Lande Halse.  

Som administrerende direktør i Helse Sør-Øst hadde Mikkelsen i 2011 en lønn på 2,122,161 kroner.

Skal bekjempe livsstilsykdommer I Genève skal Mikkelsen med WHOs satsingen på bekjempelse av ikke-smittsomme sykdommer. FNs generalforsamling vedtok høsten 2011 en resolusjon om ikke-smittsomme sykdommer, det vil si livsstilsykdommer som hjerte- og karsykdommer, kreft, kroniske luftveissykdommer og diabetes.

Dette er et område helseminister Jonas Gahr Støre har vært opptatt av lenge, også som utenriksminister.

- Dette er et nytt felt for WHO. Nøyaktig hva hun skal jobbe med, er ennå ikke helt klart. Det kan være kartlegging, overvårking eller  bistand til land for å utvikle gode behandlingsopplegg, sier Lande Halse.      

Når Mikkelsen reiser til Genève, legger hun nesten seks år som administrerende direktør i Helse Sør-Øst bak seg. 
Som administrerende direktør har hun blant annet hatt ansvar for sammenslåingen av sykehusene Ullevål, Aker, Radiumhospitalet og Rikshospitalet til Oslo Universitetssykehus (OUS),  

Prosessen har vært svært omdiskutert og preget av skandaler. Seinest på fredag meldte VG at ansatte mener hele ti dødsfall skyldes omoraniseringen.
 
Snudde etter omstrid kurs-avgjørelse Ved årsskiftet var Mikkelsen i søkelyset da hun bestemte seg for å dra fem måneder til Roma for å delta på et NATO-kurs. Kritikken om avgjørelsen haglet fra flere kanter, og gikk ut på at tidspunktet, midt i fusjonsprosessen, var feil. Til slutt kuvendte Mikkelsen og droppet turen.

Styreleder Per Anders Oksym  i helseforetaket mener Mikkelsen har gjort en god jobb, og sier i en pressemelding at han «ikke er i tvil om at pasienttilbudet har blitt betydelig forbedret i tiårsperioden».

 - Jeg beklager at Mikkelsen slutter, men forstår at hun tiltrekkes av WHO, sier Oksum

Helse Sør-Øst har ansvaret for sykehustilbudet til 2,7 millioner nordmenn og har 70.000 ansatte og et budsjett på 60 milliarder kroner.