RASENDE: USAs visepresident Joe Biden er ikke nådig mot alle dem som sviktet voldtektsofferet ved Stanford University. Foto: Olivier Douliery / NTB Scanpix
RASENDE: USAs visepresident Joe Biden er ikke nådig mot alle dem som sviktet voldtektsofferet ved Stanford University. Foto: Olivier Douliery / NTB ScanpixVis mer

- Du ble sviktet av alle som stilte spørsmål ved en enkel sannhet: Sex uten samtykke er voldtekt

USAs visepresident Joe Biden med kraftfull støtte i åpent brev til Stanford-voldtektsoffer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Tidligere Stanford University-student Brock Turner (20) ble forrige uke dømt til seks måneders fengsel, etter at han ble funnet skyldig på tre tiltalepunkter for sexovergrep mot en bevisstløs kvinne.

DØMT: Brock Turner (20) er dømt for seksuell overgrep mot en bevisstløs medstudent ved Stanford University i California. Foto: Dan Honda/Bay Area News Group via AP
DØMT: Brock Turner (20) er dømt for seksuell overgrep mot en bevisstløs medstudent ved Stanford University i California. Foto: Dan Honda/Bay Area News Group via AP Vis mer

Med god oppførsel kan Turner slippe ut allerede etter tre måneder. Normal minstestraff er to år i fengsel, og saken har derfor rystet USA. Mange mener han slapp altfor billig unna fordi han er en privilegert mann med ressurssterke foreldre. Flere hundretusen har skrevet under på et opprop for å få dommeren fjernet fra sin stilling, og mange har engasjert seg sterkt i saken.

Sist ut er USAs visepresident Joe Biden, som i et kraftfullt åpent brev publisert av Buzzfeed tar et kraftig oppgjør med alle som hevdet at offeret hadde drukket for mye. Han sier han er rasende over det som skjedde med henne, og det han kaller en «obskøn» ukultur på amerikanske colleger, der det én av fem kvinner opplever seksuelle overgrep.

- Fantastisk mot

- Jeg kjenner ikke navnet ditt, men jeg vet at mange mennesker sviktet deg fryktelig den forferdelige januarnatten og i månedene som fulgte. Det må ha vært grusomt å gjenoppleve på nytt det han gjorde med deg. Men du gjorde det likevel i håp om at din styrke kan forhindre slik kriminalitet fra å ramme andre. Ditt mot er fantastisk, skriver Biden.

Brevet fra visepresidenten kom etter at offeret selv i forrige uke leste høyt et brev til sin overgriper i retten.

Biden langer ut mot dem som deltok på festen uten å gripe inn, og mot dem som etterpå anklaget offeret for å ha drukket for mye.

- Du ble sviktet av alle som stilte spørsmål ved den klare og enkle sannheten: Sex uten samtykke er voldtekt. Punktum. Det er en forbrytelse, skriver Biden.

Han tar også et voldsomt oppgjør med ukulturen på amerikanske universitetsområder der én av fem kvinner opplever sexovergrep.

- Det er en kultur som promoverer passivitet. Som oppfordrer unge menn og kvinner på universitetsområder til å lukke øynene. Statistikken for seksuelle overgrep på college har ikke gått ned de siste to tiåra. Det er obskønt, og et nederlag vi alle må ta ansvar for, sier Biden.

Syklende helter

Visepresidenten har lenge vært dypt engasjert i temaet. I 1994 skrev han teksten til loven om vold mot kvinner. Han er også involvert i kampanjen «It´s On Us», som er et initiativ fra Det hvite hus mot seksuelle overgrep på universiteter.

Samtidig hyller Biden de to studentene som tilfeldigvis kom syklende forbi og oppdaget overgrepet, og som fikk stanset det hele.

- Jeg kjenner ikke navnet ditt, men takket være deg, vet jeg at helter kommer på sykkel, skriver Biden.

- Reddet liv

Visepresidenten kom også med et hardt spark mot faren til overgriperen Brock Turner. Han kom med en uttalelse til dommeren i saken, Aaron Persky.

«Disse dommene har brutt ham ned og knust både ham og familien på så mange måter. Livet hans kommer aldri til å bli som han drømte om og jobbet så hardt for å oppnå. Det er en stiv pris å betale for en 20 minutters handling, i hans over 20 år lange liv», uttalte faren.

- Du vil aldri bli definert av det den dømtes far ufølsomt kalte «20 minutter med action». Det vil hans sønn bli, skriver Biden.

Samtidig kommer han med en usedvanlig følelsesmessig hyllest til offeret.

- Din historie har allerede forandret liv. Du har hjulpet til med å forandre kulturen. Du har ristet tusenvis ut av likegyldighet til seksuell vold, som lar problemet vedvare. Dine ord vil hjelpe folk du aldri har møtt. Du har gitt dem styrke til å kjempe. Derfor tror jeg du har reddet liv, skriver Biden.