- Du blir deppa av Internett

NEW YORK (Dagbladet): Et par timer i uka på Internett er nok til at du er mer utsatt for ensomhet og depresjoner enn om du hadde brukt tida di sammen med andre mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den første store undersøkelsen om hvordan Internett virker inn på brukernes sinnstilstand, den såkalte HomNet-undersøkelsen, ble i går omtalt i New York Times. Resultatene ble helt motsatt av hva forskerne ved Carnegie Mellon University hadde ventet.

Etter to år og 1,5 millioner dollar viser resultatet at Internett reduserer livskvaliteten.

Sjokkert

- Vi ble sjokkert over funnene, fordi vi i utgangspunktet regnet med at Internett var en interaktiv og en sosial aktivitet. Datamaskinen blir mye brukt til kommunikasjon mellom mennesker, sier professor Robert Kraut ved Carnegie Mellons Computer Interaction Institute til New York Times.

- Deltakerne i undersøkelsen var helt vanlige familiemennesker, og undersøkelsen viser at de som brukte Internett mest hadde det verst. Alle deltagerne var i utgangspunktet såkalt normale mennesker, sier han.

Internett er blitt lovprist som langt bedre tidsfordriv enn tv og andre passive medieaktiviteter. Særlig fordi man selv velger hvilken informasjom man vil ha, og bruker e-post til å kommunisere med andre mennesker på nettet.

Tidligere undersøkelser har vist at tv reduserer sosial kontakt og engasjement, men den nye Internett-undersøkelsen viser at det interaktive mediumet slett ikke er noen sunnere aktivitet enn tv-titting. Det er først og fremst mangelen på menneskelig kontakt som framheves som skadelig og deprimerende.

Mistrivsel

Deltakerne fikk de samme spørsmålene da undersøkelsen begynte og da den ble avsluttet etter to år: Er du enig eller uenig i disse påstandene?

  • Jeg opplevde at alt jeg gjorde var en kraftanstrengelse.
  • Jeg trivdes med livet.
  • Jeg kan finne venner når jeg selv ønsker det.

De ble også bedt om å finne ut hvor mange minutter de tilbakte sammen med familie og venner hver dag. Og alle fikk standardskjemaer slik at forskerne vurderte deltakernes mentale helsetilstand.

Forskerne fant ut at en time i uka økte depresjonene med en prosent, deltakeren mistet tre venner i en vennekrets på 66 personer, og ensomhet økte med i underkant av en prosent.

Selv om tallene kan synes små, mener professor Kraut at de antyder en utvikling som det er viktig å holde øye med.

- Utviklingen går i en retning hvor vi opplever at vi er mindre og mindre knyttet til andre mennesker, sier han.

Andre amerikanske forskere mener undersøkelsen er interessant, selv om den er forholdvis liten i format.

i USA

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer