INFORMERER IKKE: NRK har undersøkt om apotekkjedene overholder loven som sier at de plikter å informere om billigste medisin. Det gjør kjedene ikke. Her fra Apotek 1, som er en av de tre største kjedene. Foto: Scanpix
INFORMERER IKKE: NRK har undersøkt om apotekkjedene overholder loven som sier at de plikter å informere om billigste medisin. Det gjør kjedene ikke. Her fra Apotek 1, som er en av de tre største kjedene. Foto: ScanpixVis mer

Du blir flådd på apoteket

Apotekkjedene informerer ikke om den billigste medisinen, selv om de har plikt til å gjøre det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Ifølge loven plikter apotekene å informere om den billigste medisinen der det finnes flere likeverdige alternativer.

Det finnes ofte alternative medisiner som inneholder nøyaktig det samme, til sterkt redusert pris.

Dobbelt så dyrt - Det er uheldig at apotekene ikke opplyser om den billigste medisinen, sier Elisabeth Bryn, avdelingsdirektør ved Statens legemiddelverk, til NRK.

NRK har gjort tester på flere apoteker, der de ønsker en medisin og ender opp med det dyreste alternativet. Ett eksempel de trekker fram er øyedråpene Xalatan til 402 kroner. Men det finnes kopilegemiddel til 211 kroner - nesten halv pris.

Nå utfordrer en importør av legemidler hele bransjen, fordi han har sett seg lei på at apotekene ikke følger loven. Truls Sørhagen har satt ned prisen dramatisk på tre kopilegemidler, men han har aldri solgt færre produkter.

Spør etter den billigste! — Jeg har ikke solgt noe av betydning på noen av mine produkter den siste tiden. Det har gått enkeltpakninger, men ikke noe mer enn det, sier Sørhagen til NRK.

De tre store kjedene innen apotekbransjen, Norsk Medisinaldepot, Apotek 1 og Boots eier 613 av 666 apotek i Norge.

Du kan altså spare mange penger om du ber om det billigste produktet neste gang du er på apoteket.