Erna Solberg om partnerbråk i valginnspurten:

- Du blir ikke lik fordi om du sitter i regjering

Siv Jensen sier forholdet til Trine Skei Grande er like godt som det alltid har vært. Men Venstre-lederen hevder Frp-støy nuller ut hennes egne seiere.

PARTNERBRÅK: Venstre og Fremskrittspartiet er stadig i tottene på hverandre i valginnspurten, men statsminister Erna Solberg tar tilsynelatende utspillene med stor ro: - Du blir ikke lik fordi om du sitter i regjering, sier hun til Dagbladet under et valgkampbesøk i Kristiansand. Foto: Steinar Suvatne /Dagbladet
PARTNERBRÅK: Venstre og Fremskrittspartiet er stadig i tottene på hverandre i valginnspurten, men statsminister Erna Solberg tar tilsynelatende utspillene med stor ro: - Du blir ikke lik fordi om du sitter i regjering, sier hun til Dagbladet under et valgkampbesøk i Kristiansand. Foto: Steinar Suvatne /DagbladetVis mer

KRISTIANSAND (Dagbladet): Etter måneder med en bompengekrise som truet med å velte hele regjeringsprosjektet, har statsminister Erna Solberg (H) de siste dagene sett seg nødt til å gå i rette med flere av sine statsråder.

Selv toner statsministeren ned dramatikken i den interne uenigheten da Dagbladet treffer henne under et valgkampbesøk i Kristiansand.

- Fire partier driver valgkamp på sine saker. Noen ganger blir det da gjort til en stor sak at vi ikke er enige om ting, men det er sånn at det er saker som ikke er avklart, det er saker hvor vi er uenige, sier Solberg.

- Er det uproblematisk at det blir så steile fronter utad?

- De må bare være tydelige på at det er deres partis standpunkt og ikke regjeringens standpunkt.

- Er det bare sånn det må være i en valgkamp da, at Siv og Trine krangler litt?

- I en valgkamp vil det være en forskjell på regjeringspartienes politikk. Det har det vært i alle valgkamper under den rødgrønne regjeringen også. Og opposisjonen er kjempesplittet, sier Solberg og fortsetter:

- Du blir ikke lik fordi om du sitter i regjering. Du vil fortsatt drive valgkamp på dine primærstandpunkter.

Sa ifra

Så sent som fredag for en drøy uke siden satte Erna Solberg foten ned og stilte i praksis et ultimatum til egen regjering i den betente bompengestriden.

Men ikke før avtalen var presentert, startet en ny krangel mellom Venstre og Frp om hva den faktisk sier og gir rom for. Siden har det gått slag i slag - og statsministeren har flere ganger satt på plass egne statsråder.

Etter at han gikk ut i Dagbladet og sa nei til nye oljeområder i nord, ble klimaminister Ola Elvestuen gjennom Dagens Næringsliv fortalt av Erna Solberg at denne holdningen ikke er i tråd med regjeringens politikk.

Også finansminister og Frp-leder Siv Jensen har fått høre det. Statsministeren gikk i rette med Jensens fornyede bruk av «snikislamisering» i en kronikk i VG og kalte det et «dårlig begrep». Irettesatt ble også eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug, nok en gang for noe hun postet på Facebook. Innlegget, et bilde av en båt på rolig sjø og teksten «Norge skal ikke ta imot båtmigranter», er ikke regjeringens standpunkt, fastslo Solberg ifølge Aftenposten under et valgkampbesøk i Tromsø mandag.

- Regjeringen jobber aktivt med å finne en løsning for båtflyktningene, sammen med andre europeiske land, sa hun.

- Nuller ut

På toppen av dette kommer striden mellom Venstre og Frp om formuleringen i regjeringsplattformen om at alle nye biler som selges i 2025 skal være nullutslippsbiler.

Sylvi Listhaug mener det er urealistisk, mens Venstre-nestleder Ola Elvestuen sier hun tar feil og at regjeringen er godt i rute til å klare det.

- Vi får se om vi klarer å oppnå det. Vi kommer aldri til å være med på å forby diesel- og bensinbiler etter 2025. Hvis folk trenger å bruke det, må de få lov til det, sa Listhaug da hun gjestet Dagbladets valgbod mandag ettermiddag.

I går var det de to selverklærte venninnene Siv Jensen og Trine Skei Grandes tur til å møte til partilederutspørring. Konfliktene innad i regjeringen var naturlig nok tema.

Da Grande etterpå fikk spørsmål om samarbeidsklimaet er blitt dårligere de siste ukene, kom hun med en innrømmelse:

- Nei, vi er jo fornøyde med resultatene, og det er det som er frustrerende i Venstre. Vi synes vi får til så mye på innvandring og klima- og miljø, og at så mange av våre seiere blir nullet ut på grunn av alt bråket knyttet til andre utspill.

Lei av bråk

Venstre-lederen legger ikke skjul på at hun er lei av «bråk», som hun mener stjeler oppmerksomhet fra Venstres gjennomslag i regjeringen.

- Med beinhard retorikk klarer Frp å ta oppmerksomheten bort den jobben Venstre har gjort, sier Grande. Hun betegner uttalelsene fra Listhaug og Jensen som overtramp.

- Regjeringen har bestemt at vi skal lage en handlingsplan mot muslimhat og hat mot muslimer. Det er den store utfordringa i Norge, ikke «snikislamisering». Problemet er at en ung mann har løpt inn i en moske med ønske om å drepe flest mulig, ikke at en ung kvinne ikke ville hilse på kronprisen, sier hun.

- Snikislamisering finnes ikke. Det er et ord som ikke finnes, framholder Grande.

Hun går også i rette med Sylvi Listhaugs facebookpost om båtflyktninger:

- Det Sylvi Listhaug gjør, er at hun har en retorikk som tåkelegger regjeringens politikk. Vi har tredoblet antallet kvoteflyktninger sammenlignet med de rødgrønne, vi har gått inn og reddet over 9 000 mennesker i Middelhavet med norske båter, sendt av de norske regjeringen. Vi sier at vi skal være medlem fra det europeiske fordelingssystemet, og sier også at vi skal hente folk direkte fra Afrika så de ikke trenger å legge ut i båt.

Jensen: Ulike syn

Frp-leder Siv Jensen sier hun vil fortsette å snakke om snikislamisering, slik hun for første gang gjorde i en tale til Frp's landsstyre allerede for ti år siden.

- Jeg er ikke enig, men har respekt for at Venstre ser annerledes på det enn Frp. Det viser bare at det er ulike syn mellom de ulike partiene. Når det er sagt, vil jeg tro at det er flere enn Frp som mener at vi ikke kan akseptere religiøse særkrav, sier Jensen til Dagbladet og sikter til kvinnen som ikke ville håndhilse på kronprinsen under et besøk i Al Noor-moskeen i Bærum.

- Du mener at Erna og Trine her stilltiende aksepterer religiøse særkrav?

- Nei, jeg opplever at Erna er tydelig på at man ikke aksepterer det, og jeg håper de fleste mener det, sier Jensen.

- Blir du provosert over kritikken fra Trine Skei Grande?

- Ikke i det hele tatt, for vi lever i et demokrati med ytringsfrihet, så skal jeg diskutere med dem jeg er uenige med, sier hun.

- Hvordan påvirker dette samarbeidsklimaet i regjeringen?

- Jeg opplever at samarbeidsklimaet er godt. Vi har nettopp hatt budsjettkonferanse, og får til et statsbudsjett også for neste år, sier partilederen.

- Det framstår egentlig ikke så godt utad?

- Nei, hvis man leser overskriftene i avisene er jeg enig i det, men jeg synes ikke de alltid er dekkende for det som står i sakene, og det er nyanser her. Frp kommer aldri til å vike på vår tilnærming til asyl- og innvandringsområdet, sier hun.

- Hvordan er forholdet ditt til Trine Skei Grande nå, etter bompengedebatt og denne siste runden?

- Jeg opplever at det er like godt som det alltid har vært, sier Jensen.