Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tinder

- Du blir jo stempla som en idiot

De fikk livet snudd på hodet av det de trodde var drømmemannen. - Folk vet ikke hvor lett det er, advarer ekspert.

ADVARER: - De beste svindlerne er de du aldri ville tenkt at var det, sier ekspert. Foto: Lars Eivind Bones\Dagbladet
ADVARER: - De beste svindlerne er de du aldri ville tenkt at var det, sier ekspert. Foto: Lars Eivind Bones\Dagbladet Vis mer

- «Herregud, hvor dumme er folk?» Jeg har forståelse for de som tenker det.

Dagbladet Magasinet fortalte historien om Christine Westby (33), som trodde hun hadde møtt drømmemannen på Tinder. Men etter hvert begynte penger å forsvinne fra kaféen hun drev sammen med moren.

Mens Westby og mannen var kjærester, ble han dømt til tre års fengsel for grovt bedrageri, svindel og identitetskrenkelser, blant annet mot sin forrige eks-kjæreste, ifølge Westby uten at hun visste det.

Mannen hadde bedratt og lurt til seg i underkant av én million kroner, ifølge dommen. Westby sier hun først fant ut av det et halvt år seinere.

Hun mener eksen står bak pengeforsvinningen fra kaféen, og familien har anmeldt saken til politiet. Mannen nekter å ha gjort det Westby beskylder ham for.

- Min klient sier at han ikke har tatt fem øre, sier mannens forsvarer, Even Rønvik.

Politiadvokat Kjell Are Strøm har tidligere opplyst overfor Dagbladet at mannen er mistenkt i saken. Strøm vil ikke si noe om videre framdrift eller hvilke etterforskningsskritt som er gjort.

- Har vært tøft

Like før jul la Westby ned kaféen fordi hun ikke fikk hjulene til å gå rundt. I januar er hun fremdeles uten arbeid og forteller til Dagbladet at hun sliter økonomisk, til tross for hjelpen fra forsikringsselskapet.

- Det har vært tøft. Du blir jo stempla som en idiot, sier Westby.

Overraskelse: Christine Westby (33) visste ikke at mannen hun møtte høsten 2018 var under politiets etterforskning i samme tidsrom - eller at han kort tid etter ble dømt for grovt bedrageri. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Overraskelse: Christine Westby (33) visste ikke at mannen hun møtte høsten 2018 var under politiets etterforskning i samme tidsrom - eller at han kort tid etter ble dømt for grovt bedrageri. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Tidligere, når hun har lest artikler som VGs Tindersvindler, har hun tenkt at ofrene har vært naive og godtroende. I dag har hun en helt annen oppfatning.

- Du tror ikke at det kommer til å skje med deg. Man ser ikke hvor ille det er, sier hun.

Westby får støtte fra ekspertene.

- Det er arrogant å tro at en ikke kan bli lurt. Alle kan bli lurt, sier Stig Randsborg.

Han jobber i cxLoyalty, et selskap som bistår ofre for bedrageri og svindel. Randsborg reagerer på at personer som opplever at de har blitt lurt av personer de har vært i nære relasjoner med blir sett på som naive og godtroende.

- I motsetning til hva folk tror, er ofrene som oftest oppegående. Folk vet ikke hvor lett det er å havne i den situasjonen selv, sier han.

Randsborg, som ikke uttaler seg generelt og ikke om denne saken konkret, har sett mange saker der gjerningsperson og offer kjenner hverandre.

- Svindlere er veldig gode til å bygge opp tillit. De beste svindlerne er de du aldri ville tenkt at var det, sier han.

- Drømmemannen

Westby visste at kjæresten hadde en eks-kjæreste som het Carina. Hun fikk derfor en uggen følelse da en kvinne ved navn Carina Aalykke sto frem i en Dagbladet-sak og en reportasje på TV 2, der hun anklaget eksen for å ha svindlet henne for over 700 000 kroner. Aalykke anmeldte mannen for bedrageri som han ble seinere dømt for, slik Dagbladet har skrevet om tidligere.

- Da jeg så den reportasjen tenkte jeg: «nei, det er ikke mulig». Jeg ble dårlig og kvalm.

Westby tok kontakt med Aalykke og fikk bekreftet at det faktisk var kjæresten hennes hun snakket om.

- Jeg følte meg skikkelig, skikkelig dum og skamfull, sier hun.

- Jeg har fortsatt mange spørsmål som jeg helt sikkert aldri vil få svar på, sier Westby.

Uglesett

Randsborg forteller at ofrene ofte får det han kaller trippel straff.

- De straffer seg selv ved å føle seg dumme, selv om de ikke har grunn til det. Med noen unntak er dette ressurssterke mennesker som er normalt forsiktige. De blir uglesett av omverdenen og sett på som dumme og lettlurte. I tillegg kommer det praktiske med pengene. Opprydningen som oppstår i etterkant kan ta flere år. I en del tilfeller får ofrene livet snudd fullstendig på hodet, sier han.

Randsborg har sett mange saker der offeret har blitt sittende igjen med regninga etter å ha blitt svindlet i nære relasjoner, til tross for at gjerningsmannen er dømt for forholdet.

Han ble derfor glad for at en 45 år gammel kvinne som hadde blitt svindlet av ektemannen nylig vant fram i Borgarting, slik DN omtalte i desember. I tingretten ble kvinnen først dømt til å betale over én million kroner til Komplett Bank og Bank Norwegian, men Borgarting mente altså at bankene må ta ansvar for denne typen ID-svindel.

Randsborg har inntrykk av at det har skjedd en økning i antall saker der gjerningsperson og offer kjenner hverandre godt.

- Alt er innenfor rekkevidde, vi trenger ikke lenger sende noe skriftlig, omtrent alt er digitalt. Har du fått tilgang til en annens Bank-ID for eksempel, kan du ta opp veldig mye lån på andres vegne på kort tid. Har du først kommet inn er det fritt fram, sier han.

Føler skyld

Carina Aalykke sier hun ikke har skyldfølelse for det som har hendt, men forteller at tiden etterpå har vært krevende. Hun har oppsøkt profesjonell hjelp i tida etterpå. Der har hun fått hjelp til å skjønne at hun ikke skal klandre seg selv for det som har hendt.

- Han var dyktig, jeg var ikke dum, sier hun.

- Men det er lett å få det stempelet.

Gitt opp

- Når jeg googler navnet mitt, så kommer det «gold digger» etter meg, sier Cecilie Schrøder Fjellhøy.

I 2019 sto hun frem i VG som en av ofrene til Shimon Leviev, nå best kjent som «Tindersvindleren». Hun valgte å åpne opp fordi hun følte at ingen tok henne seriøst.

- Mange sitter på sine høye hester og tenker at «det skjer ikke meg», men det er helt sykt hva ondsinnede folk kan gjøre mot deg. Det føles ut som at hele livet ditt blir ødelagt, sier hun.

I dag estimerer Fjellhøy at hun har rundt 2,5 millioner kroner i gjeld, med løpende renter, som følge av Tinder-svindelen. Hun har i en lengre periode kjempet for å få gjelden slettet, da hun mener den er ugyldig. Gjensidige var enige med Fjellhøy, og rettet heller kravet på 200 000 kroner mot Leviev. Fjellhøy har gitt opp håpet om at hun en dag skal bli gjeldfri.

Hun forteller at til tross for mye støtte fra venner og familie, så savnet hun noen å henvende seg til da det stormet som verst. I ettertid har hun startet Action:Reaction, en veldedig organisasjon for personer rammet av lignende tilfeller.

- Det er veldig tungt å stå i det alene. Man er veldig lite beskyttet som privatperson.

KRITISK: Kommunikasjonssjef i Gjensidige, Arne Voll. Foto: Gjensidige
KRITISK: Kommunikasjonssjef i Gjensidige, Arne Voll. Foto: Gjensidige Vis mer

- Alle kan bli utsatt

Kommunikasjonssjef i Gjensidige, Arne Voll, mener sakene ikke er unike. Han forteller at de ofte ser at det er en nær relasjon som står bak svindelen, og at ingen er mer utsatt enn andre.

- Alle kan bli utsatt for ID tyveri. Vi ser ikke at en spesiell gruppe, basert på kjønn eller alder er særskilt utsatt.

Voll sier at det ikke er vanskelig å bevise at man har blitt svindlet. Problemene oppstår når en må rydde opp i etterkant.

- I de fleste saker er det åpenbart at det er svindel, men uklart hvem som er gjerningsmannen, da svindleren utgir seg for å være en annen.

Når svindelen inneholder misbruk av BankID, blir oppryddingsarbeidet ofte vanskeligere, mener Voll. Stadig oftere ender sakene mellom offer og kreditor opp i retten.

- Kreditors holdning i disse sakene er typisk. Offeret er ansvarlig for misbruket, da misbruk av BankID må være muliggjort av uaktsom oppførsel. Dette uansett om gjerningspersonen er funnet og dømt, sier Voll.

Fjellhøy skal møte fire av bankene i retten i starten av februar.