Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Du blir smittet av dine kollegers sykefravær

Om dine kollegers sykefravær øker med én dag, øker ditt eget fravær med 0,3 dager.

SMITTEEFFEKT:  Når forskjellige faktorer er trukket fra, som for eksempel smittsomme sykdommer, mener forskerne at studien viser en betydelig andel sykefravær som skyldes smitteeffekten ved at andre kolleger blir sykemeldt. Illustrasjonsfoto: Colourbox
SMITTEEFFEKT: Når forskjellige faktorer er trukket fra, som for eksempel smittsomme sykdommer, mener forskerne at studien viser en betydelig andel sykefravær som skyldes smitteeffekten ved at andre kolleger blir sykemeldt. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det hevder forskere ved Institutt for samfunnsforskning, som har tatt for seg sykefravær blant menn i alderen 20-60 år i perioden 2001 til 2007.

- Du blir påvirket av dine kollegers fravær. Én ting er når noen er forkjøla, så blir du forkjøla. Det vi fant er at det smitter mer enn det som kan forklares med smittsomme sykdommer, sier Harald Dale-Olsen, som har ledet forskningen.

Når forskjellige faktorer er trukket fra, indikerer resultatene at hvis dine kolleger øker sin sykefraværslengde med én dag, reagerer du med å øke din sykefraværslengde med om lag 0,3 dager.

Normer og interaksjon Ved å ta for seg registermateriale over sykefravær i virksomheter med mer enn fem ansatte, har de kunnet sammenlikne fraværet ved hver arbeidsplass.

- Når vi kjenner diagnosene, har vi kunnet fjerne de smittsomme sykdommene. Likevel forsvinner ikke effekten, sier Dale-Olsen.

De har også fjernet andre faktorer, som muligheten for at kolleger skulker jobben sammen, ved å ta bort fraværet som inntreffer samtidig. De har også trukket vekk fravær som kan skyldes den ekstra arbeidsbelastningen en kollegas fravær kan medføre, ved å fjerne alle diagnoser relatert til muskel- og skjelettsykdommer.

Forskerne mener dermed at studien viser at kollegers normer og den sosiale interaksjonen har en klar effekt på sykefraværet.

Positiv effekt - Kan dette ha noe med at terskelen senkes for å sykemelde seg?

- Det kan helt sikkert ha noe med det å gjøre. Vi har ikke sett på terskelverdien. Men det vi har sett, er at det er en sterkere effekt om kollegene reduserer sykefraværet enn om de øker det, sier Dale-Olsen.

Dette tallet er imidlertid ikke kvantifisert i studien, men Dale-Olsen mener det kan forklare den positive effekten man ser på sykefraværstiltak på enkelte arbeidsplasser.

Forskningen får også støtte fra Statistisk sentralbyrå.

- Tallene fra ISF er i tråd med en svensk studie fra 2009, der forskere så på effekten av å jobbe med personer som fikk økt egenmeldingsperioden fra 7 til 14 dager. De finner at hvis alle kollegene dine unntatt deg fikk utvidet egenmeldingsperiode, så ville du i snitt økt sykefraværet ditt med 0,55 dager - nettopp fordi alle rundt deg økte fraværet, sier Andreas Ravndal Kostøl, førstekonsulent i SSB, til Teknisk Ukeblad.

Høyere fravær i kontorlandskap En dansk studie fra mai i år, publisert i Scandinavian Journal of Work, Environment and Health, hevder at hva slags kontor du har avgjør hvor ofte du er sykemeldt.

Studien er basert på en spørreundersøkelse blant 2400 kontoransatte i alderen 18-59 år. Etter å ha tatt hensyn til faktorere som alder, kjønn, vekt, røyking og annet, konstaterer forskerne at kontortypen henger sammen med sykefraværet.

De som jobbet i et åpent landskap med mist seks personer, hadde 62 prosent flere sykefraværsdager sammenliknet med dem som hadde eget kontor.

Noe overraskende er det kanskje at personer som delte kontor med bare én person til, hadde hele 50 prosent høyere sykefravær, mens ansatte i et lite landskap med 3-6 personer hadde «bare» 36 prosent flere sykedager.

Forskerne mente faktorer som støy, ventilasjon, smittefare og psykososialt arbeidsmiljø kunne være forklarende for funnene.

- Uføretrygd smitter Det er tidligere blitt gjort studier på uføretrygd og smitteeffekt blant norske arbeidstakere. En studie ved Universitet i Stavanger i 2006 tok for seg uføretrygd og nedbemanning i en kommune, og effekten det hadde på personer i nabolaget til de trygdede.

Studien benyttet registerdata fra Statistisk sentralbyrå som omfattet alle i Norge som var i fulltidsjobb i 1995.

Forskerne fant at om 50 personer i en kommune med 5000 mennesker ble uføretrygdet på grunn av nedbemanning, ville ytterligere 25 personer bli trygdet de nærmeste årene i ren smitteeffekt.

- Vi ser at i noen kommuner er svært mange på trygd, mens i andre kommuner er nesten ingen på trygd. Det kan tyde på at trygd smitter. Men det kan også, for eksempel, være at folk med dårlig helse er konsentrert i enkelte kommuner, sa professor i økonomi ved Universitetet i Stavanger, Mari Rege, til Dagbladet tidligere i år.

OGSÅ POSITIVE FUNN:  Forsker Harald Dale-Olsen sier at man ser en sterkere effekt av mindre fravær om kollegene dine reduserer sitt sykefravær. Foto: Institutt for samfunnsforskning.
OGSÅ POSITIVE FUNN: Forsker Harald Dale-Olsen sier at man ser en sterkere effekt av mindre fravær om kollegene dine reduserer sitt sykefravær. Foto: Institutt for samfunnsforskning. Vis mer