- Du blir Thorbjørns lillebror, Kjell Magne

- Dersom Kjell Magne Bondevik går inn i en allianse med Ap, kan han glemme drømmen om KrF som det store borgerlige partiet. Da blir Bondevik en lillebror på Thorbjørn Jaglands fang, sier Høyre-leder Jan Petersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Petersen anbefaler Kristelig Folkeparti å se etter en mer jevnbyrdig partner, nemlig Høyre.

Høyre-lederen som ble fjorårets budsjettvinner og en av kommunevalgets vinnere, ser ut til å tape kampen om Bondeviks gunst i år. Men Petersen ser ikke så mørkt på det.

- Det ser ut til å bli en ny situasjon. Arbeiderpartiet og regjeringspartiene har ikke råd til å mislykkes. Vi ville selvsagt helst hatt budsjettinnflytelse.

Men det vil være for enkelt å snakke om skyggenes dal for Høyre. Høyre kan nå bli det opposisjonspartiet som kan peke på alternative veier for samfunnsutviklingen, sier Petersen til Dagbladet.

Jagland i nød

Nå ser det ut til at Bondevik og Jagland finner sammen. Mens Jagland hardnakket hevder at det er sentrum som har skiftet kurs, er ikke Petersen i tvil om at det er Jagland og Ap som har gjort helomvending.

- Regjeringen har jo hele tida gitt Ap førstevalget. Det nye er at Ap har sagt ja. Det underlige er at Ap ga opp regjeringsmakten i 1997 fordi det var umulig å få til et saklig samarbeid med sentrumspartiene. Nå søker Jagland tilbake til et slikt samarbeid, fra opposisjon. Det er åpenbart et Ap med mye mindre selvtillit.

Ap's snuoperasjon er enda et bevis på at 36,9-strategien har spilt fallitt. Det nye er at Ap nå erkjenner det, sier Petersen.

Høyre-lederen tviler på at det ligger noen langsiktig strategi bak Jaglands samarbeidsønsker.

- Jeg har vanskelig for å se at Ap er tjent med å være støtteparti for sentrumsregjeringen inn mot stortingsvalget. Men det er nok den nødsituasjonen partiet er i, som ligger bak. Så vil det kanskje i ettertid bli laget en langsiktig begrunnelse, sier Petersen.

Storebror Jagland

- Men dersom Kjell Magne Bondevik går inn i en allianse med Ap, kan han glemme drømmen fra landsmøtet om at KrF skal bli det største opposisjonspartiet mot Ap. Da blir KrF lillebror for et betydelig større Ap. Dette valget vil skuffe mange av KrFs velgere. Selv om Ap's krav til budsjettet er beskjedne i år, legger budsjettsamarbeidet betydelige føringer på moms- og skattereformen neste år, sier Petersen.

Høyre-lederen sier han gjerne skulle gått til stortingsvalg med tilbud om et borgerlig regjeringsalternativ.

Men årets valg viste at velgerne er mer opptatt av saker og resultater enn taktikk og politiske konstellasjoner, sier Petersen og avviser at dette er fattigmannstrøst.

Angrer ikke

I fjor høst hadde Petersen valget: inngå budsjettforlik med sentrumsregjeringen eller felle regjeringen sammen med Ap. Han fikk innfridd sine nullskattekrav og valgte å berge regjeringen.

- Nei, jeg angrer ikke på det valget. Det var ikke taktisk motivert. Vi ønsket å skaffe landet et godt budsjett, og budsjettet ble en suksess for Norge, slår Petersen fast.