Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Du bør helst bli kvitt den gravide utgaven av denne

Ellers har du tusenvis av dem igjen etter to uker.

 SENGEDYR:  En gravid utgave av veggdyret er den verste - blir du ikke kvitt den, kan du ha huset fullt igjen etter bare et par uker, viser forskning fra Universitetet i Sheffield. Foto: AP Photo / Carolyn Kaster / NTB Scanpix
SENGEDYR: En gravid utgave av veggdyret er den verste - blir du ikke kvitt den, kan du ha huset fullt igjen etter bare et par uker, viser forskning fra Universitetet i Sheffield. Foto: AP Photo / Carolyn Kaster / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De aller fleste grøsser på ryggen av å tenke på veggedyr - som gjerne har senga som sitt favorittsted.

Forskere ved Universitetet i Sheffield har forsket på hvordan veggedyrene kan returnere så kjapt som de gjør, til tross for at man tror at man akkurat har gjennomført en vellykket utrydning.

Veggedyret finnes innendørs i hele Norge, og Folkehelseinstiuttet har en rekke råd for hvordan man kan bli kvitt de små ubudne gjestene.

Kraftig økning Skadedyrene ble nesten utryddet på 50-tallet, men bakgrunnen for forskningen kommer av at antallet har økt kraftig på hoteller og i hus i London siden 1980-tallet, skriver BBC.

- Antallet veggedyr i byer har økt dramatisk, uten at det har vært noe eksakt informasjon om hvorfor, forteller professor Roger Butlin ved avdelinga for dyre-og planteforskning ved Universitetet i Sheffield.

Grunnen til økningen kan være at dyrene kommer til storbyen langs med reiserutene og med internasjonale turister, tror forskerne.

Veggedyrene kan ikke fly, og er dermed avhengig av mennesker for å forflytte seg. De kan bli opptil fem millimeter lange.

- Én gravid er nok Analyser utført av forskere ved universitetet viser at et enkelt veggedyr  kan føre til at man har tusenvis av dyr i hus igjen iløpet av bare et par uker.

Hvis én gravid utgave klarer å gjemme seg bort i en koffert eller feste seg på et menneske, kan det være nok til å starte et nytt angrep.

- Bare ved at én overlever, kan de bli mange svært raskt, sier professor Roger Butlin til BBC. 

Veggedyret suger blod fra mennesker, og forskerne har også funnet ut at dyret kan vente i én hel måned uten å ta til seg næring.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!