MANIPULASJON?: Bakerst i bildet ser man et titalls soldater som tilsynelatende svever i lufta. Står de på en usynlig stein? Eller er det kanskje manipulert inn? Foto: Central News Agency (KCNA).
MANIPULASJON?: Bakerst i bildet ser man et titalls soldater som tilsynelatende svever i lufta. Står de på en usynlig stein? Eller er det kanskje manipulert inn? Foto: Central News Agency (KCNA).Vis mer

Du bør stille deg tre spørsmål når du ser disse bildene av Diktator-Kim

Besteg angivelig landets høyeste fjell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skal vi tro bildene som til stadighet dukker opp av Nord-Koreas diktator Kim Jong-un, så får han til de mest imponerende ting, og er til stede ved de fleste anledninger.

De siste bildene som er frigitt av det statlige nyhetsbyrået KCNA, viser Kim Jong-un på toppen av Nord-Koreas høyeste fjell, Mount Paektu (2744 moh).

Mount Paektu er et hellig fjell ifølge nordkoreansk tradisjon, fordi det hevdes at den avdøde diktatoren Kim Jong-il ble født nettopp her.

SVEVER HØYT: Dette utsnittet viser tydeligere hvorfor internasjonale medier stiller spørsmål ved hvorvidt bildene fra toppen av Mount Paektu er manipulert. Foto: Central News Agency (KCNA).
SVEVER HØYT: Dette utsnittet viser tydeligere hvorfor internasjonale medier stiller spørsmål ved hvorvidt bildene fra toppen av Mount Paektu er manipulert. Foto: Central News Agency (KCNA). Vis mer

Dette er noe historikere bestrider på det sterkeste, sovjetiske dokumenter viser nemlig at Kim Jong-il ble født i landsbyen Vjatskoje nær Khabarovsk i Russland.

Fjellets symbolverdi er uansett viktig i nordkoreansk kultur, og på toppen skal Kim Jong-un ha uttalt:

- Å bestige et fjell gir mer mental kraft enn noe atomvåpen.

Kritiske spørsmål Bildene fra toppen av Mount Paektu får nå medier verden rundt til å reise en rekke spørsmål rundt hvorvidt bildene er manipulert, og i så fall hvor mye:

TIL TOPPS: De siste bildene frigitt av det statlige nyhetsbyrået KCNA, viser Kim Jong-un på toppen av Nord-Koreas høyeste fjell Mount Paektu (2744 moh). Men hva er egentlig sannheten bak disse bildene? Foto: Central News Agency (KCNA).
TIL TOPPS: De siste bildene frigitt av det statlige nyhetsbyrået KCNA, viser Kim Jong-un på toppen av Nord-Koreas høyeste fjell Mount Paektu (2744 moh). Men hva er egentlig sannheten bak disse bildene? Foto: Central News Agency (KCNA). Vis mer

1. Var Kim Jong-un noen gang på toppen, eller er han manipulert inn på bildet, slik diktatorens pressemaskineri har gjort et utall ganger tidligere?

The Independent påpeker at både hår, ansiktsuttrykk og klær er imponerende velstelt for en mann som befinner seg på Nord-Koreas høyeste fjell.

2. Dersom han var på toppen, besteg han fjellet slik han antyder, eller ble han fraktet opp?
Kim Jong-un sier at turen opp ga viktig mental trening. Men gikk han egentlig opp? Som National Post påpeker, så ville det i så fall vært en imponerende prestasjon for en mann som både er overvektig, og som i fjor forsvant fra offentligheten i en hel måned, på grunn av problemer med foten.

Sørkoreanske medier skrev da at Kim Jong-un led av gikt, mens nordkoreanske kilder sa at han skadet foten på grunn av sin overvekt mens han inspiserte en militærøvelse.

3. Hvorfor ser det ut som at noen av soldatene på bildene «svever i lufta»?
Det siste spørsmålet som melder seg, dreier seg ikke om diktatoren selv, men de jublende soldatene i bakgrunnen. Der ser man nemlig et titalls soldater som tilsynelatende svever i lufta. Står de på en usynlig stein? Eller er det kanskje manipulert inn? spør både The Independent og sørkoreanske medier.

Propaganda-stat Nord-Korea har en lang tradisjon med å manipulere bilder, enten for å framstille sine statsledere i positivt lys, eller for å forvrenge mer ubehagelige sannheter.

Det finnes ingen fasitsvar på spørsmålene knyttet til de ferskeste bildene, all den tid Nord-Korea er ett av de mest lukkede og propagandastyrte samfunnene i verden.

Men det som uansett ser ut til å være hevet over enhver tvil, er at overvektige Kim Jong-un ikke besteg Mount Paektu for egen maskin - ikledd pensko og dress.