Du bør stille deg tre spørsmål når du ser disse bildene av Diktator-Kim

Besteg angivelig landets høyeste fjell.

MANIPULASJON?: Bakerst i bildet ser man et titalls soldater som tilsynelatende svever i lufta. Står de på en usynlig stein? Eller er det kanskje manipulert inn? Foto: Central News Agency (KCNA).
MANIPULASJON?: Bakerst i bildet ser man et titalls soldater som tilsynelatende svever i lufta. Står de på en usynlig stein? Eller er det kanskje manipulert inn? Foto: Central News Agency (KCNA). Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Skal vi tro bildene som til stadighet dukker opp av Nord-Koreas diktator Kim Jong-un, så får han til de mest imponerende ting, og er til stede ved de fleste anledninger.

De siste bildene som er frigitt av det statlige nyhetsbyrået KCNA, viser Kim Jong-un på toppen av Nord-Koreas høyeste fjell, Mount Paektu (2744 moh).

Mount Paektu er et hellig fjell ifølge nordkoreansk tradisjon, fordi det hevdes at den avdøde diktatoren Kim Jong-il ble født nettopp her.

Dette er noe historikere bestrider på det sterkeste, sovjetiske dokumenter viser nemlig at Kim Jong-il ble født i landsbyen Vjatskoje nær Khabarovsk i Russland.

Fjellets symbolverdi er uansett viktig i nordkoreansk kultur, og på toppen skal Kim Jong-un ha uttalt:

- Å bestige et fjell gir mer mental kraft enn noe atomvåpen.

Kritiske spørsmål Bildene fra toppen av Mount Paektu får nå medier verden rundt til å reise en rekke spørsmål rundt hvorvidt bildene er manipulert, og i så fall hvor mye:

1. Var Kim Jong-un noen gang på toppen, eller er han manipulert inn på bildet, slik diktatorens pressemaskineri har gjort et utall ganger tidligere?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.