Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Du bør UNNGÅ storbankene!

Ta lån i de små sparebankene Hold deg unna DnB og Kreditkassen. De største bankene er de klart dårligste på pris. De små sparebankene er gjennomgående de beste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom vi fryser dagens priser gjennom en løpetid på 20 år, vil et lån på en halv million kroner koste deg 75 000 kroner mer dersom du velger DnB framfor G/S-banken i Skien.

Gjerpen og Solum Sparebank i Skien er akkurat nå landets rimeligste. En effektiv rente på 5,99 prosent innenfor 60 prosent av lånetakst sørger for å holde konkurrentene solid bak.

Tøffest i Grenland

Nettopp Skien og Grenland i nedre Telemark er det området i landet der konkurransen om kundene på personmarkedet er aller hardest.

- Joda, det er hyggelig å være best på pris, smiler assisterende banksjef Rolf Hermansen. Om årsaken til at DnB og Kreditkassen tilbyr langt dårligere rentevilkår til personkunder, har han dette å si:

- De driver rett og slett for dårlig.

De store

Rentebarometeret for banker med over halvannen milliard kroner i forvaltningskapital viser at Postbanken ligger best an med en effektiv rente på 6,09 prosent innenfor 60 prosent av lånetakst. Gjensidige og UNIs Livsforsikringsselskaper følger like etter sammen med Gjensidige Bank, Norgeskreditt og BNbank. En rekke større sparebanker ligger midt i laget, mens Den norske Bank og Kreditkassen ligger helt på bunn.

Imidlertid får man ingen full oversikt over bankmarkedet på personsiden dersom en ikke tar med de små sparebankene med beskjeden forvaltningskapital. Et fellestrekk her er at mange av dem slår de store bankene ned i strøvlene på pris.

Et utvalg mindre sparebanker, gjort av Sparebankforeningen på oppdrag fra Dagbladet, viser at G/S-banken i Skien for øyeblikket er landets billigste. Sparebanken Hemne i Sør-Trøndelag er ikke mye dårligere med 6,1 prosent effektiv rente innenfor 60 prosent av lånetakst. I alle sammenlikningene er lånebeløpet en halv million kroner.

Gjennomsnittlig lånerente hos de mindre sparebankene på de samme vilkår som nevnt over, ligger på 6,2-6,3 prosent. Landsgjennomsnittet ligger på 6,45 prosent.

Dersom du tar opp lån i de billigste lokale sparebankene vil du spare mellom 2500 og 3000 kroner i året, regnet opp mot de vilkår som DnB og Kreditkassen tilbyr vanlige lånekunder.

Setter ned?

- De mindre sparebankene har gjennomgående bedre tilbud på personmarkedet enn de store forretningsbankene, sier finansrådgiver Terje Hamre i Norsk Familieøkonomi til Dagbladet. På spørsmål om det finnes en eneste god grunn for privatpersoner til å ta opp lån i DnB eller Kreditkassen, svarer Hamre:

- Nei.

DnB-ledelsen innrømmer at rentebarometeret er lite hyggelig lesning sett med DnB-øyne.

- Det er selvsagt ikke noe hyggelig å ligge dårligst an, innrømmer informasjonssjef Sigurd Ulven i DnB. Han understreker at dagens rentenivå vil forandre seg på sikt.

- Er det slik å forstå at dere nå vil sette ned lånerenta for privatpersoner?

- Det er klart at vi må se nærmere på dette. Noe mer konkret kan jeg ikke si.

- Gi oss en god grunn til å være kunde i DnB, Ulven:

- Vi er den banken i landet som har det bredeste spekter av tilbud.

- Men dere er dårligst på pris for vanlige folk?

- Ja, i øyeblikket er vi det.

Ulven understreker imidlertid at banken opererer med såkalte ramme-kunder. Det vil, si folk som gjennom sitt ansettelsesforhold har et nært forhold til banken. De ansatte ved bedrifter som bruker DnB som bank får fortrinn i form av bedre tilbud enn andre.

Ulven trekker også fram bankens fastrentetilbud på 6,54 prosent på overnevnte vilkår som ganske bra.